Кіборги витримали  ̶  не витримав бетон!

Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, тобто 242 дні. В обороні також брали участь волонтери і медики, тому в День пам’яті кіборгів вшановують і їхню пам’ять.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 військових.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших.

Оборона ДАПу — справжній доказ того, що українське військо — сильне, безстрашне та незламне. Тоді у страшних боях українське військо вистояло, не вистояв бетон.

Подвиг захисників Донецького аеропорту став символом мужності і стійкості духу української армії. Про оборону донецького летовища написано десятки книг, знято сотні документальних матеріалів та художній фільм «Кіборги».

В Україні за ініціативою бійців 16 січня вшановується пам’ять захисників ДАПу (кіборгів) Офіційним днем вшанування пам’яті за спільним наказом міністра оборони України і Головнокомандувача Збройних Сил України: «З метою військово-патріотичного виховання, вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які обороняли Донецький аеропорт від російського агресора, та продовження найкращих бойових традицій» встановлене 20 січня.

До Дня пам’яті кіборгів пропонуємо добірку матеріалів: огляди літератури «Пам’ятаємо загиблих, шануємо живих…», «Ми б’ємося за те, чому нема ціни в усьому світі, ̶  за Батьківщину». Знайти літературу про оборону ДАПу, наявну у бібліотеках міста ви можете у електронному каталозі.