Київ відомий та невідомий

Коли був заснований Київ? Який ювілей ми нині відзначаємо? Чому таке дражливе питання про історію Києва? Хто такі Кияни? Про це та про 23 травня відбулася лекція з поетом, художником, мистецтвознавцем Анатолієм Горовим на фейсбук-сторінці Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки.

Цьогоріч Україна відзначає 1540-річницю заснування славного міста Києва. У багатьох столиця асоціюється з каштанами, музеями, Хрещатиком. А які ще цікавинки Київ приховує від нас?

Київ. Це коротке звучне слово – назва міста, корені якого йдуть глибоко в сиву давнину. Це одне з найстаріших слов’янських міст  – столиця ранньофеодальної держави Київська Русь, місто, відоме в історії як «мати міст руських». Один із центрів, де зароджувалася рання слов’янська культура  як  важлива  складова  світової цивілізації.

У Києві збереглося багато історичних визначних пам’яток, стародавніх культурних місць, музеїв, театрів, садів і парків. Одним з надзвичайних місць є Собор Святої Софії, споруджений  далекого 1037 року. У  всі часи цей шедевр архітектури привертав увагу людей усього світу.

Лектор Анатолій Горовий розповів про багато знаменних подій у політичному і соціальному житті Київської Русі, які нерозривно пов’язані з Собором Святої Софії. Перша бібліотека, що зібрана Ярославом Мудрим, була розташована саме тут. Київське віче (загальні збори жителів міста) ухвалювало свої рішення на внутрішньому подвір’ї Собору Святої Софії. У Соборі відбувалася церемонія благословення на престол князів та зустрічі послів.

В середині ХI ст. було засновано Києво-Печерську лавру з Успенським собором (закладено у 1073 році, зруйновано у воєнне лихоліття 1941 року, відновлено у 2001 році) ) і Троїцькою надбрамною церквою. Вона стала найбільшою святинею  українського народу; у православному світі її цінують так само як Єрусалим та Святу гору Афон у Греції. Тут усе овіяне легендами: церкви, дзвіниці, печери, де покояться мощі більш  ніж ста печерських ченців, визнаних святими.

Дізнавайтеся більше у відеозаписі.