Екскурсія з Наталією Піроговою

Тригодинна екскурсія з великою подругою нашої бібліотеки, екскурсоводом, засновницею ГО “Гільдія гідів” Наталією Пироговою відбулась 5 червня .

Почали з порогу приміщення відділу краєзнавчої літератури та бібліографії бібліотеки, що на Винниченка, 16, покрокували між будівлями з колись пічним опаленням і пізнішими надбудовами, і раптом опинились під липами на даху гаражного кооперативу перед палацом Лева Андрійовича Шелюжка, українського ентомолога, лепідотеролога, акваріуміста, який зібрав величезну колекцію зі всього світу – найбільшу в тогочасній Європі.

Далі бачили фрагмент монастирської брами, де було обійстя, в якому доживав свої дні Іван Семенович Нечуй-Левицький. І на цій локації знято багато кінофільмів. Розглядали давні корпоративні будинки: юристів, «Спірттрест» і таку впізнавану архітектуру.

Покровський монастир, заснований царською особою – великою княжною Олександрою Петрівною. Вона заснувала найпрогресивніші в той час в Європі Миколаївські лікарні, де з’явився перший рентген апарат, консультували світила медицини і де відбувся Всеросійський з‘їзд лікарів у 1897 році. Питання інклюзії в повній мірі реалізовувалось в монастирі: збереглися світлини і записи про хор сліпих, вишивальні та художні майстерні, де вишивали німі, а жінка без рук і ніг вишивала і читала вголос виздоровлюючим в лікарні. Ніхто не почувався зайвим. Всі виконували соціальні ролі і були потрібні один одному.

Ми продовжуємо краєзнавчі прогулянки і мандрівки рідним містом, в якому всі дороги ведуть до бібліотеки!