Виставка “Лицар української ідеї”

До 80-річчя від дня народження відомого українського літературознавця, політичного і громадського діяча Анатолія Григоровича Погрібного у читальній залі від 3 січня експонується літературна виставка. Ще за життя науковця називали «народним професором», «лицарем української ідеї», «кумиром думаючих студентів».

Педагогічна діяльність Анатолія Погрібного була пов’язана з Київським національним університетом ім. Т. Шевченка та Українським Вільним Університетом у Мюнхені. Він був одним з організаторів Товариства української мови (відродженої «Просвіти»), Народного руху України за перебудову, Конгресу української інтелігенції. Багато корисного А. Погрібний встиг зробити, обіймаючи посаду заступника міністра освіти (1992 – 1994 рр.).

Надзвичайно популярною була авторська передача Анатолія Погрібного «Якби ми вчились так, як треба…», що 10 років, починаючи з 1997 року, виходила в український ефір. Книги та публіцистичні статті Анатолія Погрібного – це чесна і проста розмова про минуле і майбутнє України, це роздуми про національну ідею як запоруку становлення і розвитку держави. У своєму літературному доробку письменник розглядав русифікацію України як величезне лихо; на конкретних наукових фактах доводив давність і досконалість української мови, заперечував лжетеорію про вихід української та російської мов з одного кореня; повертався до проблем національної педагогіки; досліджував творчість українських письменників, а найглибше – Бориса Грінченка та Олеся Гончара.

Своєрідним заповітом звучать сьогодні слова Анатолія Погрібного: «Спасенна наука національної самосвідомості, національної самоповаги, національної самооборони і національного поступу, національного самоутвердження хай прийде кожному з нас, українців, в незаміниму поміч».

Виставка триватиме до 20 січня.