Люби природу не для себе, люби для неї…

Люби природу не як символ
Душі своєї,
Люби природу не для себе,
Люби для неї…
Максим Рильський

 

5 червня ми, як і увесь світ, відзначаємо Всесвітній день охорони навколишнього середовища! Це день, коли світове співтовариство, нагадує про важливість дій, спрямованих на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі, обізнаності та інформування щодо різних екологічних проблем у світі, підняття рівня екологічної свідомості людини.

Природа – це все,  що не створено діяльністю людини, але вона матеріальна та оточує нас всюди.

У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою, і коли йдеться про охорону навколишнього середовища, то мають на увазі не тільки рослинний і тваринний світ, а й процеси, що відбуваються в кругообігу енергії, води, зміни в атмосфері, гідросфері, грунті тощо, це саме час підвищити свій рівень екологічних знань, культури, екосвідомості та активної громадської позиції щодо важливості внеску кожної людини у справу захисту навколишнього природного середовища.

Це ц і к а в о!

Щ о г о д и н и на нашій планеті:

  • 1700 акрів продуктивної землі стає пустелею. Близько 2000 дітей помирають з голоду
  • 55 осіб отруюються й гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин
  • 1000 людей вмирає від отруєння водою
  • 2000 тонн кислотних дощів випадає у Північній півкулі
  • Зникають 5-6 видів тваринного чи рослинного світу

Щ о х в и л и н и:

  • Знищується більш ніж 51 акр тропічних лісів
  • Використовується близько 35 000 барелів нафти
  • Знищується 50 тонн родючого ґрунту через не правильне його використання
  • В атмосферу виділяється понад 12 000 тонн вуг­лекислого  газу

Ці та інші глобальні екологічні ризики хвилюють світ. Людина своєю господарською діяльністю  змінює ландшафти, порушує зв’язки в природі, і природа часто не в змозі відновити порушену рівновагу.

Ми завжди залежатимемо від природи, бо являємо собою не віддільну від неї частку. Минули  часи, коли людина, втручаючись у природу, не ризикувала завдати їй непоправної шкоди. Тепер, у часи бурхливого науково-технічного розвитку, для блага нас самих же необхідно, щоб  взаємодія з природою відбувалася в ро­зумних межах.

Великі екологічні проблеми принесла на нашу землю війна з Росією, сумний перелік екологічних лих, завданих нашій країні, можна продовжувати  довго, знищуються українські природні ресурси та завдаються безпрецедентні екологічні збитки.
Екологічні наслідки,  ще довго будуть впливати на довкілля нашої країни.

Усім нам відомий вислів – «квітучий край», так нази­вають саме ті землі, де  любов до при­роди та вміння її берегти і цінувати, справді творять чудеса.

Все може природа, вона може нагодувати хлібом, напоїти зі своїх дже­рел, здивувати своєю красою. Одного лиш не може вона, це захистити себе.

З такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля.
Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища.

Як бути дружнім до довкілля!

Хтось прибере сміття у дворі, хтось посадить дерево або квіти, а дехто не залишить слідів свого перебування на природі, але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим.
Ми повинні жити в гармонії з природою. Тому святий обов’язок охорони природи лягає на плечі тих, хто їсть хліб, п’є її воду, пишається її природою, тобто нас.
Піклуючись про неї, ми дбаємо про самих себе.

Бібліографічний список складений Відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічної роботи Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки ознайомить з сучасною літературою про екологічні проблеми збереження планети, любов до природи та необхідність її берегти, містить корисні Web-ресурси.

Електронний каталог для пошуку літератури.