Мандруй – пізнавай світ!

Любов до подорожей властива людській природі — вони допомагають нам відволіктися від буденності, очистити свідомість та знайти душевний спокій. Крім того, де ще можна дізнатися стільки нового, як у мандрівках досі незнаними місцями,  знайомлячись з іншими людьми та культурами? Недарма існує думка, що найкращий спосіб витратити вільний час і гроші — це поїхати в туристичну подорож. Важливу роль туризму визнають уряди країн та міжнародні організації, зокрема, ООН — під її егідою працює Всесвітня туристична організація, яка заснувала щорічне свято — Всесвітній день туризму. Його відзначають щороку 27 вересня, а українці цього дня мають ще й національне свято — День туризму.

Давні греки теж залюбки подорожували, причому їх приваблював Єгипет з його величними архітектурними спорудами та незвичайною природою, який вважався ще й лікувальним курортом. Завзятим туристом того часу був Геродот, який побував не тільки в Єгипті, але і у Вавілоні, Ассирії, Малій Азії та навіть у Північному Причорномор’ї. Приїздили чужоземні мандрівники і до Греції, головним чином для того, щоб подивитися на Олімпійські ігри. Для приїжджих у країні було чимало заїжджих дворів на відстані приблизно 50 кілометрів один від одного, в яких ще й можна було винайняти коней.

Римляни часто відвідували місцевості з термальними водами, а також міста Помпеї, Геркуланум та острів Капрі. Всю велетенську імперію пронизувала мережа доріг загальною довжиною близько 160 тисяч кілометрів, було багато заїжджих дворів, тож люди могли легко поїхати до іншої провінції — на ринок, до храму чи на будь-яке видовище в амфітеатрі.

В середні віки мандрівки набули дещо іншого значення, адже християнство, іслам та юдаїзм заохочували своїх прихильників до паломництва, тобто відвідин святих місць.

В епоху Відродження разом з виробництвом, наукою та культурою на вищу сходинку піднявся і туризм — стали популярними подорожі з освітньою метою та як засіб для фізичного чи духовного оздоровлення. Особливу роль в процесі розвитку туризму відіграли географічні відкриття Колумба, Магеллана та інших мандрівників.

В 17 – 18 століттях у Європі з’явилися перші туристичні агенції, які пропонували допомогу в підготовці далеких мандрівок. В 1841 році британець Томас Кук організував першу комерційну туристичну мандрівку для 500 людей, а в 1847-му заснував туристичне товариство, яке розповсюджувало квитки та путівки не лише в Англії, але й за її межами.

Історія організованого світового туризму почалася ще у 1934 році, коли було створено Міжнародний союз офіційних організацій туристичної пропаганди. Він проіснував недовго, бо перешкодою стала Друга світова війна, а вже в 1946 році на міжнародному конгресі в Лондоні представники національних туристичних організацій заснували нове об’єднання — Міжнародний союз офіційних туристичних організацій (IUOTO). Організацію невдовзі визнала ООН та надала їй консультативний статус.

За ініціативою IUOTO було прийнято багато міжнародних документів про розвиток туризму, включно з нормами про технічне  співробітництво між країнами, відсутність дискримінації та свободу пересування, а також спрощено деякі формальності стосовно подорожей.

До 1950-х років туризм взагалі не був об’єднаною галуззю — готелі, туристичні агенції та транспортні оператори працювали окремо один від одного. Але підвищення рівня життя, гарантовані оплачувані відпустки, розвиток транспортних послуг, зокрема, авіаційних — все це сприяло підвищенню попиту на послуги туристичного бізнесу, а отже, і його розвитку.

27 вересня 1970 року спеціальна Генасамблея Міжнародний союз офіційних туристичних організацій (IUOTO), яка відбувалася в Мехіко, прийняла статут Всесвітньої туристичної організації. Для того, щоб відрізняти її  від Всесвітньої торговельної організації (WTO), до абревіатури було додано літери UN, які означають приналежність до ООН, тому Всесвітня туристична організація стала позначатися абревіатурою UNWTO.

На своїй 3-й сесії, яка проходила в іспанському місті Торремоліносі, UNWTO оголосила про заснування Всесвітнього дня туризму. Вперше відзначалося це свято 27 вересня 1980 року.

В Україні День туризму було встановлено 1998 року указом Президента України на підтримку ініціативи Державного комітету України з туризму. Відзначати його вирішили разом зі Всесвітнім днем туризму, тобто 27 вересня кожного року.

Туризм буває двох видів — внутрішній та міжнародний, а його форм налічується багато в залежності від природи та мети туристичної подорожі. Наприклад, існує культурний, пляжний, екологічний, медичний, пригодницький, спортивний, гастрономічний та навіть космічний туризм.

Всесвітній день туризму – свято, що відзначається щорічно 27 вересня з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн.

Пропонуємо ознайомитись із тематичним оглядом літератури підготовленого до Всесвітнього дня туризму. Додаткову літературу можна знайти у електронному каталозі бібліотеки.

Інтернет-ресурси: