Медіаграмотність під час війни

Бути медіаграмотними для українців зараз стало як ніколи актуально, адже війна зараз відбувається не лише на полі бою, але й в інформаційному просторі. Російська пропаганда щодня випускає багато матеріалів спрямованих на деморалізацію українців, на те, аби роз’єднати та посварити нас, щоб переконати у правильності і законності власних дій. Аби не потрапити на гачок цієї дезінформації та не допомагати ворогові необхідно займатись медіаосвітою та набувати нових навичок. Не кожен має ставати борцем в інформаційному полі, але вміння знаходити, обробляти і передавати достовірну інформацію наразі є запорукою нашої перемоги.

Медіаграмотність — це вміння знаходити, користуватись та критично оцінювати інформацію, також створювати та передавати її. З наукової точки зору медіаграмотність оцінюють як вміння, яке здобувається за допомогою медіаосвіти. Важливо усвідомлювати, що наше суспільство є інформаційним — тобто інформація стала центром усіх сфер. Основним же джерелом інформації є різні типи медіа.

Основні засади медіаграмотності

Розуміння значного впливу медіа на суспільство. Перш за все необхідно зрозуміти рівень впливу медіа на процеси у суспільстві, і що цей рівень постійно зростає. Медіа впливають на пізнання, переконання, ставлення, настрої і навіть фізичний стан. Важливим фактом є те, що медіа впливає на формування ставлення до певної події чи особи буквально за секунди. Так відбувається тому, що під час отримання інформації людина не запам’ятовує все, а лише кілька ключових елементів. Дуже часто це образи, які викликають сильні емоції.

Розуміння, як функціонують медіа. Важливим аспектом медіаграмотності є не лише вміння критично оцінювати інформацію, але і знати, кому належить або під чиїм впливом перебуває це медіа, хто їхня цільова аудиторія і який контент створено для кого.

Розуміння, як медіа можуть забарвлювати зміст. Важливо розуміти, що медіа показують реальність з певної точки зору, адже вони мають різні цінності, цілі, редакційні політики.

Найважливіші правила медіаграмотності

Перевіряти інформацію — перейти за посиланням на джерело або просто погуглити цю новину. Зараз дезінформації багато, як ніколи. Шукайте підтвердження або спростування від офіційних джерел. Таким чином ви убезпечите себе від сприйняття та поширення неправдивої інформації.

Критично аналізувати інформацію, коли її достовірність перевірена — розділяти факти і судження.

Звертати увагу на дату публікації.

Звертати увагу на заголовок та емоційне забарвлення тексту. Якщо текст насичений прикметниками, що оцінюють ситуацію /особу, то це текст, за допомогою якого вами намагаються маніпулювати. 

В умовах повномасштабної війни з росією кожен і кожна з нашим співгромадян має дбати про власну інформаційну грамотність — не споживати дезінформацію, а наступним кроком є непоширення недостовірної, маніпулятивної інформації. Це дуже важливо для нашої спільної перемоги. Навіть новини, які, на перший погляд, відповідають дійсності, можуть маніпулювати громадянами через емоційне забарвлення, перекручування фактів. Поширюючи таку інформацію, людина додає охоплення меседжами, які працюють на ворога.

До Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності пропонуємо ознайомитись з презентацією «Медіаграмотність під час війни». Літературу, наявну у бібліотеках міста Києва ви можете знайти у електронному каталозі бібліотеки.

 Будьмо медіаграмотними й тримаймо разом інформаційний фронт!