Міжнародний день музеїв

Музейні працівники всього світу 18 травня відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв. Засноване свято в 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв (ICOM). Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

З 1992 року свято щорічно має нове гасло і тематику заходів, їх визначає Консультативний комітет ІСОМ. Цьогорічна тема події – «Музеї – добробут та розвиток громад» (Museums, Sustainability and Wellbeing), покликана підкреслити роль музеїв у сталому розвитку суспільства.

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Зазвичай у цей день музеї країни готують незвичайні заходи для гостей, а вхід до музеїв часто безкоштовний. Така традиція покликана популяризувати відвідування музеїв.

Але у час російсько-української війни працівники музеїв із особливою відповідальністю захищають та зберігають унікальне історико-культурне надбання України. Наразі культурно-мистецькі заклади, на жаль, не можуть повністю відновити свою роботу у зв’язку з щоденною небезпекою ворожих обстрілів. Але там, де це можливо, Міжнародний День Музеїв хороша нагода для музеїв через спеціальні заходи підтримати свої громади, у цей складний час для всієї країни.

Цього року до Міжнародного дня музеїв та Дня вишиванки місто підготувало низку заходів у закладах культури, адже ці два свята у 2023 році припали на одну дату. З програмою заходів можна ознайомитися за посиланням.

Пропонуємо ознайомитися з тематичною добіркою літератури «Храм історії, культури та мистецтва», з якої ви можете дізнатися про українські музеї, їх історію створення, науково-пізнавальну та виставкову діяльність, цінні експозиції. А також корисні поради, як ненав’язливо зацікавити дітей пізнавати історичну, культурну і мистецьку спадщину України.

Додаткову літературу ви можете знайти у нашому електронному каталозі та замовити у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки або бібліотеках міста Києва.