Міжнародний день сліпих

13 листопада у світі відзначається Міжнародний день сліпих, адже саме у цей день у 1745 році у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі декілька шкіл і підприємств для людей з порушенням зору.

Тому у 1984 році Всесвітня організація охорони здоров’я заснувала день, в який ми згадуємо про незрячих людей.

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого ним шрифту. У 1784 році в Парижі без підтримки уряду та благодійних товариств, на свої власні кошти в своєму власному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Першим учнем Валентина Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик Франсуа де Лезюер. Потім в школу поступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Навчання та виховання сліпих дітей Валентин Гаюї поставив на наукову основу. Він розробив рельєфно-лінійний шрифт «унціал». Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає «рівний по довжині одній унції». Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері. Головне достоїнство «унціала» полягало в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати сліпих дітей читанню і друкувати книги для сліпих. Шрифт був пересувний, і це допомагало сліпим дітям робити набір потрібного тексту. Крім цього Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів. Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. Ідея створення книг для сліпих також належить Валентину Гаюї.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі налічується майже понад 285 мільйонів людей із порушенням зору, з них 45 мільйонів повністю незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, мешкають в країнах що розвиваються. В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти.

У Міжнародний день сліпих у багатьох країнах світу проводяться заходи, мета яких привернути увагу суспільства до людей зі слабким зором і тих, хто втратив зір, до проблем розширення їх можливостей отримання знань та інформації за допомогою інформаційно-комунікаційних засобів, підвищення їх зайнятості та поліпшення способу життя.

У ПБ імені Лесі Українки люди з вадами зору можуть познайомитися і навчитися користуватися спеціалізованими сучасними засобами технічної реабілітації, розширити коло спілкування, навчатися. До послуг користувачів пропонуємо:

Стаціонарний відезбільшувач Topaz HD 24.
Стаціонарний відеозбільшувач Topaz XL HD 24 в комплекті з комп’ютером.
Програма екранного збільшення MAGic.
Програма екранного доступу Jaws for Windows.

Інтерне-ресурси: