Мистецька лекція про українського короля кубофутуризму

Поруч із такими відомими іноземними художниками, як Далі, Пікассо, Клімт, мали би бути імена українських митців. Однак ми про них практично не чуємо. А тим часом поруч серед художників, картини яких є зразками високого мистецтва, є обдаровані й майстерні українці. Один із них – живописець і графік Олександр Богомазов, якого часто називають «українським Пікассо».

22 листопада ми запросили до віртуальної зустрічі художника й мистецтвознавця Анатолія Горового. Лектор детально розповів про дитинство Богомазова, його становлення як художника й графіка, виділив основні риси, за якими можна впізнати роботи майстра.

Його картини сповнені кольорів та ліній. За час роботи із синьою фарбою Олександр Богомазов створив унікальний відтінок та впізнаваний штрих. Він міг передати вираз обличчя чи навіть настрій персонажа лиш однією лінією. Олександр Богомазов вчився у найкращих: у Київському художньому училищі йому викладали Олександр Мурашко і Микола Пимоненко. До історії мистецтва він увійшов як експериментатор: захоплювався імпресіонізмом, спектралізмом та кубофутуризмом, заснував у Києві кубофутуристичний гурток. Богомазов також був теоретиком мистецтва. Його роботи «Живопис і елементи» (1914), «Думки про мистецтво» (1915-1916) присвячені пошукам відповідей на запитання: як художник і глядач можуть зрозуміти один одного, що повинен знати і вміти художник, щоб картина викликала саме ті емоції глядача, які пережив і відчув він сам.

Розповідь Анатолія Горового супроводжувалася відеорядом. Модераторка онлайн-заходу Ірина Костюк продемонструвала глядачам роботи Олександра Богомазова з різних періодів творчості.

Поспішіть і Ви насолодитися непересічним талантом короля українського кубофутуризму і відеозаписі лекції. До того ж, Анатолій Горовий подарував столичній бібліотеці ім. Лесі Українки книгу «Автопортрет Олександра Богомазова».

Запрошуємо до прочитання!