Мистецька лекція “У природи немає прямих ліній”

4 січня у прямому етері відбулася перша мистецька лекція цього року, присвячена митцям, які прагнули досягти у своїх творах природної достовірності простору. Модерувала подію Богдана Гайворонська.

«У природи немає прямих ліній» – і це дійсно так. Подивіться на обриси континентів, на звивини річок, на нерівності силуетів дерев. Саме в цій різноманітності та неповторності форм полягає краса природи. Людина у своїй логічності далеко відійшла від цих засад – ми живемо у квадратних будинках, намагаємося все звести до правильної геометрії та симетрії.

Мистецтвознавець та художник Анатолій Горовий розказав глядачам про мистецькі та архітектурні експерименти, засновані на викривленні базових ліній і відмові від звичних прямокутних форм.

Героями оповіді стали три художники, для яких хаос природи перетворився на кредо творчості: Вінсент Ван Гог, Анотоніо Гауді та Хундертвассер.

На картинах Ван Гога ви не побачите статичних сюжетів – під його пензлем злітають в небо, ворушаться та дихають будинки, дерева, дороги. Майстерно викривлюючи звичні лінії, він досягає надзвичайної динамічності у своїх роботах.

Антоніо Гауді був талановитим архітектором, який створив абсолютно новий стиль, назавжди трансформувавши обличчя рідної Барселони. Його найбільший витвір, храм Святого Сімейства, і досі добудовується різними архітекторами.

Хундертвассер найбільше любив хвилясті лінії і спіралі, щиро вважаючи, що прямі лінії погублять людство. Він будував будинки з кривими стінами та підлогою, змушуючи людей ходити по хвилястих поверхнях.

Дивіться запис прямого етеру, дізнавайтеся більше про непересічне мислення згаданих художників та архітекторів.