Мистецька онлайн-лекція про письменників київського андеґраунду

Відбулася мистецька онлайн-лекція, присвячена київському  андеґраунду та нонконформізму. Нагадаємо, що в наших планах — серія розповідей про українські підпільні творчі течії, які існували за часів СРСР в різних регіонах України. Вже прозвучала лекція, присвячена харківським митцям, після чого ми перемістилися на береги Дніпра.

У віртуальній студії з глядачами спілкувався мистецтвознавець, письменник та художник Анатолій Горовий, модерувала подію Богдана Гайворонська.

Про підпільну творчість київських митців можна говорити годинами, тому “столичну” лекцію вирішили розділити на дві частини. У першій частині говорили про письменників.

Тоталітарна система СРСР всіма силами намагалася морально або фізично знищити інакодумців — митців, які висловлювали незгоду з методами влади. Ба більше: кожен мусив оспівувати соцреалізм, і навіть просте бажання писати вірші про любов без усякої політики прирівнювалося до зради. Письменники видушували з себе дифірамби про Леніна і Сталіна, адже в друк потрапляли тільки збірки з політично правильними творами. Ці вірші називали “паровозиками”, бо саме вони дозволяли “протягти” до читача лірику автора. Всі, хто відмовлявся писати хвалебні оди радянській владі, піддавалися забуттю. Але їхні вірші звучали у “самвидавах” — машинних передруківках, розмножених під копірку.

Хтось заплатив життям за свою творчість, хтось був забутий на десятиліття, а хтось погоджувався на умови влади, намагаючись вижити.

У прямому етері прозвучали такі імена як Лесь Танюк, Іван Світличний, Микола Вінграновський, Алла Горська, Євген Сверстюк, Іван Драч, Дмитро Павличко, Борис Олійник, Василь Голобородько, Микола Воробйов, Віктор Кордун, Станіслав Вишенський, Микола Холодний.

Серед них і ті, хто був змушений творити в підпіллі, й ті, хто не увійшов до когорти нонкомформістів, ставши “державним” письменником. Засуджувати їхні рішення ми не маємо права, адже радянська система не залишала митцям жодного вільного вибору: підкорися або помри.

Під час лекції ми побачили фотографії героїв оповіді — на той час вони ще були молоді. Також прозвучали поезії авторів Київської школи.

Дивіться запис лекції, щоб дізнатися більше про київський андеґраунд та його представників.