Мистецтво королівської гри

Шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.

Назва гри походить з перської: шах мат – володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.

Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) створена в Європі у 1090-му році. Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9-го червня 1970-го року в екіпажі Союз-9. Гра завершилася внічию.

1 листопада 2011 року  Постановою Верховної Ради України  «враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об’єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів» проголошено 20 липня День шахів в Україні.

До міжнародного дня шахів відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування підготовано тематичний огляд літератури. Додатково знайти літературу про цю шляхетну гру можна у електронному каталозі та в тематичному огляді літератури.