Мистецтво королівської гри: до Міжнародного дня шахів

Шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.

Назва гри походить з перської: шах мат – володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.

Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) створена в Європі у 1090-му році. Нове правило для пішака, де йому було дозволено ходити на два квадрата в її першому кроці замість одного, було вперше введено в Іспанії у 1280 році. До 1561 року такий прийом, як рокіровка робилася в два ходи. Складну шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги.

Шахові фігури не схожі на фактичних солдатів, слонів і королів, яких уособлюють. Перш ніж гра досягла Європи, вона пройшла через ісламський світ. Іслам забороняє зображати статуї тварин або людей, тому шахові фігури набули такого абстрактного вигляду. Коли гра поширилася на християнську Європу, фігури не змінилися.

Шахова фігура Ферзь або Королева зазнала безліч змін за всю історію шахів. Починалося все з того, що вона могла ходити тільки по одній клітині по діагоналі, надалі вона пересувалася на два поля, а потім все далі, як кінь. Тепер же ця фігура може рухатися, як по діагоналі, так і по горизонталі, і по вертикалі. Спочатку вона була радником або прем’єр-міністром короля. Але в подальшому вона стала найсильнішою фігурою у шахах.

Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й діб поспіль, доводячи один одного до знемоги. У 1851 році, під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що “партія не була завершена унаслідок того, що гравці, врешті-решт, заснули”. Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з’явилися перші механічні шахові годинники,  створені британцем Томасом Вілсоном. 

Найдовша шахова партія відбулась між Іваном Ніколичем і Гораном Арсовичем в Белграді в 1989 році. Вона тривала 20 годин 15 хвилин, за гру було зроблено 269 ходів, і вона закінчилася внічию. Найкоротша шахова партія називається безглуздий мат, що складається з двох ходів: 1. f3 e5 і 2. g4 Qh4 + +.

Найдовша теоретично можлива гра в шахи складається з 5,949 ходів. За даними Шахового Фонду Америки, є 169518829100,544,000,000,00 0000000 (приблизно 1.70×10 29) способів грати перші 10 ходів у шаховій грі. Число різних 40-х ходів гри в шахи набагато більше, ніж число електрона у Всесвіті. Число електрона становить близько 10^79, кількість комбінацій – 10^120. Перший комп’ютер, який грав в цю гру з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought.

Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9-го червня 1970-го року в екіпажі Союз-9. Гра завершилася внічию.

1 листопада 2011 року Постановою Верховної Ради України «враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об’єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів» проголошено 20 липня День шахів в Україні.

До Міжнародного дня шахів відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування підготовано тематичний огляд літератури. Додатково знайти літературу про цю шляхетну гру можна у електронному каталозі.