Науковець і патріот

Запрошуємо завітати до читальної зали, де з 14 січня працює книжкова експозиція, присвячена 140-й річниці від дня народження Івана Івановича Огієнка (митрополита Іларіона) – українського історика, письменника, мовознавця, видавця, педагога, громадського, політичного та церковного діяча.

Біографія І. Огієнка, його багата й різнобічна науково-культурна спадщина гідні вивчення, адже все своє життя він присвятив українському народу, його історії, культурі, церкві, в якій вбачав важливе для суспільства духовне й об’єднуюче начало. Упродовж багатьох років, починаючи з 1907 року, І. Огієнко активно працював на терені мовознавства, славістики, історії церкви, культури, канонічного права. Чи не найвагомішим творчим здобутком є його переклад Біблії українською мовою, який уперше було видано в 1962 році Британським біблійним товариством.

Перу І. Огієнка належить чимала низка популярної та спеціальної церковної літератури. Ще й досі не втратили наукової цінності такі його дослідження, як «Український стилістичний словник» (1924), двотомні праці «Костянтин і Мефодій…» (1927-1928), «Складня української мови» (1937-1938), «Українська церква» (1942), а також «Слово про Ігорів похід» (1949), «Історія української літературної мови» (1950). І. Огієнко – автор віршованих творів релігійного змісту (зб. «Філософські містерії», 1957). За приблизними підрахунками бібліографів список його робіт сягає понад 1000 назв.

Виставка триватиме до 28 січня.