“Найкраща лілея з родинного саду Косачів”: презентація книги

Презентація книги «Найкраща лілея з родинного саду Косачів» відбулася в читальній залі бібліотеки 17 вересня. Книга, присвячена сестрі Лесі Українки – Ользі Косач-Кривинюк – стала результатом багаторічної праці дослідниць Алли Диби та Олександри Шалагінової. Авторки особисто провели презентацію, приурочену до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Дослідження вийшло друком цього року за фінансової підтримки міської влади і присвячене родині Косачів та їхнім друзям – родині Кобилків-Сидоренків. Але насамперед ідеться про улюблену сестру Лесі Українки, хранителя її архіву, дослідницю біографії та творчості письменниці, авторку монографії «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», лікаря за фахом Ольгу Косач-Кривинюк (1877-1945). Особливу увагу Алла Диба та Олександра Шалагінова приділили 1920-1940-им рокам, коли родина Лесі Українки пройшла через горнило репресій, тюрми й концтабори. У ці роки Ольга Косач-молодша змушена була залишити працю земського лікаря і працювала вчителькою та бібліотекарем-референтом у Національній науковій медичній бібліотеці України. Згадували і чоловіка – Михайла Кривинюка, котрий ділив з дружиною всі радісні й печальні миті життя. Авторки продемонстрували слухачам документи, спогади, листи, фотографії, які розповідають про українську інтелектуальну еліту з оточення родини Косачів. На жаль, комунікація з нащадками славетного роду вкрай обмежена, оскільки вони проживають у Свердловську – туди свого часу тікали Ольга та Михайло від репресій.

Також дослідниці розповіли про довгий і нелегкий шлях написання книги та збору матеріалу. У «цензурні» радянські часи їм доводилось навіть переховувати у фондах окремі експонати й передані з-за кордону рукописи, щоби зберегти їх для досліджень. За кожною сторінкою книги стоять роки наполегливої та уважної роботи.

На презентації були присутні як користувачі бібліотеки, так і друзі й колеги пані Алли та пані Олександри. Модерувала захід заступниця директора бібліотеки Ольга Дудок.

Книга «Найкраща лілея з родинного саду Косачів» може бути цікавою дослідникам, літераторам та всім, хто цікавиться історією славетної мистецької родини, її непересічною і трагічною історією.

Запрошуємо для прочитання та ознайомлення у відділ абонемента або до читальної зали.