«Оля про Олю: прямий етер з переможницею «Коронації слова»

21-07-2020 Цьогорічний ювілейний Міжнародний конкурс «Коронація слова» відбувся в нетрадиційному форматі. Церемонія оголошення переможців відбулася онлайн. І Лауреаткою І премії в номінації «Романи» стала Ольга Саліпа – молода письменниця, яке має дві видані збірки поезій.

Романом-переможцем став рукопис з псевдонімом Олеся Ше та назвою «Оля». Членкинею журі конкурсу була директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки Ольга Романюк. Вона високо оцінила роман Ольга Саліпи й була щиро вдоволена тим, що переможниця переосмислила у художній площині постать Ольги Кобилянської, позбавивши її читацьких стереотипів.

17 липня у прямому етері Ольга Саліпа розповіла, як працювала над рукописом. Письменниця опрацьовувала довідкові матеріали, аналізувала спогади очевидців Ольги Кобилянської, вивчала детально її життєвий і творчий шлях. Пані Ользі стало цікаво, чому про існує скільки різних протилежних поглядів на буковинську письменницю. Ольга Саліпа вирішила у власному романі дослідити, якою була Ольга Кобилянська: впевненою, рішучою емансипанткою чи тендітною й вразливою панночкою. А найбільше авторку зацікавили стосунки Кобилянської й Осипа Маковея. Так і виник рукопис «Оля», який планують надрукувати. Ольга Саліпа наголосила, що у її романі Ольга Кобилянська – сильна й геніальна жінка. Але це не позбавляє її бажання кохати й бути коханою.

Гостя етеру заінтригувала глядачів майбутніми книгами. Ольга Саліпа писатиме історії про українських видатних жінок, розвінчуючи усі міфи про них. Письменниця пише вірші, ліричною героїнею яких є також жінка – гармонійна, любляча, тендітна. Її збірки мають назви «Територія жінки» і «Територія вогню». У етері Ольга Саліпа прочитала поезію зі збірки «Територію вогню», де є окремий розділ, присвячений війні.

Прямий етер можна переглянути на каналі бібліотеки в YouTube.