Онлайн-лекція про львівський андеґраунд

На Facebook-сторінці нашої бібліотеки 19 липня відбулася мистецька онлайн-лекція, присвячена львівському андеґраунду та нонконформізмові. Лектором традиційно виступив історик, художник та письменник Анатолій Горовий. Модерувала лекцію Богдана Гайворонська. Нагадаємо, що це одна із серії лекцій, присвячених підпільному українському мистецтву 60-80 років ХХ століття. До того ми говорили про андеґраунд Харкова, Києва та Одеси.

Львівський нонкомформізм істотно відрізняється від своїх побратимів у центральній та східній Україні. Головна причина полягає в тому, що західна Україна була приєднана до СРСР тільки у 1939 році, тому її культура зазнала меншого впливу соцреалізму. Митці мали змогу вчитися закордоном і контактувати з європейськими колегами, у цьому регіоні збереглося більше бунтарських настроїв, адже була ще жива пам’ять про УПА.

Львів – це старовинне європейське місто. Кінематографісти Радянського Союзу використовували його вулиці та будівлі, коли потрібно було показати стару Європу – як, наприклад, при зйомках “Трьох мушкетерів”. Був він таким не лише зовнішньо, а й ментально, тому соцреалізм у Львові так і не зміг вкоренитися.

Під час лекції було згадано про таких письменників та художників, як Михайло Косів, Михайло Горинь та Богдан Горинь, Іван Гель, Флінта Зеновій.

Глядачі побачили багато картин Романа та Маргарити Сельськіх, чудернацькі скляні скульптури Андрія Боктея. 

Пропонуємо вам переглянути лекцію в записі, щоб дізнатися більше про нонкомформізм у Львові та переглянути картини провідних живописців того періоду.