Онлайн-лекція про Пабло Пікассо

Відбулася мистецька онлайн-лекція, присвячена життю і творчості видатного художника Пабло Пікассо. Оповідачем виступив Анатолій Горовий, модерувала подію Богдана Гайворонська.

Це тільки перша з двох лекцій про митця, адже віражі його біографії карколомні, а творчий спадок — колосальний. Вважається, що художник створив близько 80 000 робіт, включаючи ескізи, незавершені полотна та керамічні вироби. Періодично на  різних аукціонах з’являються його невідомі роботи.

Анатолій Васильович розповів глядачам про етапи становлення Пікассо як художника та про трагедії життя, які вплинули на його живопис — самогубство друга та смерть коханої дівчини від сухот.

Пабло навчився прекрасно малювати ще в дитинстві, а його першим наставником став батько, художник Руїс Бласко. Ті, хто каже “Пікассо не вмів малювати” глибоко помиляються — просто він пройшов період класичного живопису дуже рано, і в молодість вступив уже сповнений бажанням ламати канони.

Перша частина життя художника означена “блакитним” та “рожевим” періодами — за кольорами, які переважають у палітрі картин. За ним слідує етап “протокубізму” та вхід у класичний період. Сам Пікассо навряд чи повернувся би до традиційного малювання, але на нього вплинула дружина, Ольга Хохлова. Вона хотіла контролювати талант чоловіка і не розуміла його експериментів. Захоплений любов’ю, Пікассо деякий час слухняно йшов шляхом, який обрала для нього дружина, але пристрасть до авангардного мистецтва таки виявилася сильнішою.

Після розлучення Пабло Пікассо вступає в період сюрреалізму, малює агресивні полотна, в яких деформує людські тіла. Але про це та про другу частину життя Пікассо ви дізнаєтеся вже на наступній лекції, яка відбудеться 5 травня об 11:00.

А поки що пропонуємо вам переглянути запис першої частини розповіді про Пабло Пікассо.