Онлайн-сеанс казкотерапії

Як давно Ви читали для себе казки? Ще в дитинстві? Тоді ми до Вас із казкотерапією!

10 серпня відбулася онлайн-консультація від арт-терапевта і психолога Тетяни Дмитренко у межах проєкту “Бібліотерапія: твоя книга щастя”. “Дорослим також потрібні казки” – так ми називали цю онлайн-подію.

Світ сучасної людини сповнений термінових завдань, виснажливої багатозадачності, розчарування від економічної ситуації в країні, спроб владнати здоров’я. Кожен намагається вижити. Нам може здаватися, що всі біди трапляються лише з нами.

Проте у світі людей все повторюється: мільйони особистостей, які жили до нас на землі, змогли подолати свій страх. Історію того, як міцніє людська душа, можна прочитати в казках.

Казки, написані невідомими представниками народної культури або дбайливо зібрані авторами-письменниками (Андерсен, Брати Грімм та ін.) у просторі фольклорного побуту, дають нам корисні уроки виживання в бурхливому світі. Однак, щоб отримати з казки певну мораль, потрібно навчитися дивитися вглиб тексту, читати між рядків, «приміряти» казкові ролі на себе. Саме в цьому може допомогти психолог.

У прямому етері Тетяна Дмитренко розповіла, що казка може бути особливо корисною людям з раціональним типом мислення, які давно не вірять у диво. Казка допомагає довіритися своїй інтуїції, дати волю фантазії, почути внутрішній голос. Як метод психологічної корекції, казкотерапія цінна тим, що дозволяє відчувати різні емоції, відкрито переживати їх, змінювати ролі та навіть кінцівки створеної історії. Така практика допомагає виразити власну проблему через метафору казки. При створенні казок важливо орієнтуватися на ключову проблему в житті. Наприклад, можна створити казку про життєвий шлях (постановка цілей, саморозвиток, реалізація потенціалу); про кохання (як зустріти обранця, вийти заміж, побудувати стосунки); про кар’єру і гроші (професійне самовизначення, кар’єрне зростання, збагачення, правильний розподіл коштів).

Арт-терапевт Тетяна Дмитренко прочитала глядачам казку у прямому етері. Яку саме? Дізнайтеся у відеозаписі заходу.