Онлайн-зустріч із письменником Миколою Слюсаревським

18 січня, у день лютих морозів, віртуальну студію Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки зігріла презентація поетичного доробку Миколи Слюсаревського. Психолог за освітою, він красномовно опанував слово і мистецтво віршування. У прямому етері поет знайомив аудиторію зі збіркою “Жива мішень”.

Микола Слюсаревський розповів про своє дитинство, про перше знайомство з бібліотекою. Він народився 1949 року в селі Гельмязів – на той час районному центрі Полтавської області (тепер належить до Золотоніського району Черкаської області). Працював журналістом, науковцем, державним службовцем. Захистив кандидатську дисертацію за психологічним фахом. Нині очолює Інститут соціальної та політичної психології НАПН України.

У своєму науковому доробку Микола Слюсаревський має близько 200 друкованих праць. Він є Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки за 2019 рік. Письменник зауважив, що ця премія є цілим досягненням для психологічної спільноти в Україні.

Літературний дебют Миколи Миколайовича відбувся ще в 60-70 роках минулого століття у журналах “Дніпро” і “Ранок”, газеті “Літературна Україна”, черкаській обласній “молодіжці”. Однак підготовлену книгу віршів було відхилено у видавництві “Молодь” як таку, що не відповідає “ні ідеологічним, ні естетичним критеріям радянської літератури”. Безрезультатними виявилися й інші спроби утвердитись у тодішньому літературному процесі. Такий епізод у своєму житті Микола Слюсаревський інтерпретує як цінний для розуміння того, що всьому свій час.

Зірка істинної вільної творчості запалала у 2015 році. Поет Микола Слюсаревський опублікував поетичну збірку “Не втративши лиця”, після виходу якої був прийнятий до  Національної спілки письменників України. За другу збірку “Під дахом милосердя”, видану 2016 року, отримав літературну премію імені Тодосія Осьмачки.

До прямого етеру долучився Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України. Він з непідробною щирістю висловив захоплення поетичними текстами Миколи Слюсаревського, назвавши його “філософом життя”.

Микола Слюсаревський декламував вірші зі збірки “Жива мішень”. Стиль поетичної манери митця жвавий, рядки звучать рухливо й ритмічно. Поет поділився мрією про створення музики до його віршів. Текст у збірці пульсує іронією та запалом, гармонією з кожною миттю буття.

Письменник володіє чудовим почуття гумору, відчуває смак життя і могутність струмінь творчості. Енергія особистості Миколи Слюсаревського відчутна навіть через екрани гаджетів. Переконайтеся у цьому, переглянувши запис прямого етеру.