Онлайн-зустріч кондитером Марією Шрамко

29 березня директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки Ольга Романюк модерувала “смачну” онлайн-зустріч з Марією Шрамко — професійним кондитером, керівником Міжнародного кулінарного центру в Ісландії. Аудиторія із подивом та зачаруванням слухала історію успіху “солодкої зірки” Ісландії, яка народилася в українській родині на Житомирщині.

У минулому Марія Шрамко — професійна спортсменка, майстер спорту, має чорний пояс з дзюдо. Виступала за збірну Білоруської РСР. Після травми 1991 р. пішла на тренерську роботу. Коли в 1999 р. її чоловіка запросили працювати керівником проєктів на одну з найбільших торговельних фірм Ісландії, поїхала з ним. Їхала як професійний тренер, думала там цим і заробляти. Проте виявилося, що в Європі тренерська спеціальність не вельми цінується, а ось спеціальність кондитера – престижна. Так Марія Шрамко знайшла своє призначення, яке з часом набуло світового визнання. А все починалося з роботи у простих пекарнях, оскільки для просування кар’єрними сходами потрібно було подолати мовний бар’єр.

Нині українка Марія Шрамко — найкращий кондитер Ісландії та чемпіонка світу з кулінарного мистецтва, арбітр міжнародного класу, яку вважають за честь запросити до себе престижні кулінарні чемпіонати. У перерві між смачними імпрезами пані Марія проводить навчальні курси.

Пані Марія ділилася з директоркою пані Ольгою та онлайн-аудиторією спогадами про свій шлях, участь у турнірах, розповідала про тонкощі приготування кулінарних композицій, свої смаки та уподобання. Марія Шрамко створює ексклюзивні вироби з карамелі, шоколаду. Кондитерка підкорила витончені кондитерські техніки. До того ж, глядачі етеру дізналися, що пані Марія активно долучається до громадських справ: очолює українську діаспору Ісландії, організовує заходи з популяризації побуту, народної творчості та смачної кухні України. Займається благодійністю, допомагає громаді села, в якому народилася, школі, організовує доброчинні заходи.

Онлайн-зустріч з талановитою Марією Шрамко збережена у відеозаписах. Ви можете переглянути її за посиланням.