Перша українська Конституція: до Дня Конституції України

21 жовтня 1672 року народився Пилип Степанович Орлик – політичний і державний діяч, публіцист, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні.

5 квітня 1710 року на козацькій раді, скликаній у Бендерах, його обрали гетьманом.

Коли Пилипа Орлика обирали гетьманом, стався надзвичайно важливий політичний акт На козацькій раді між новообраним гетьманом, козацькою старшиною і козаками, які не захотіли служити Московії, було укладено угоду.

«Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» Пилипа Орлика з такою декларацією: «Україна по обидва боки Дніпра має бути на віки вічні вільної від чужого панування». Угода закріплювала розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову; гарантувала права і свободи в Козацькій державі. Наскрізною в Конституції була ідея державної незалежності. Документ складався з чотирьох частин: вступу-преамбули, 16 статей, присяги гетьмана і хартії-підтвердження Карлом ХІІ гетьманства Орлика і свого протекторату.

Закладені в цій Конституції ідеї відіграли свою позитивну роль в історичному розвитку України, становленні її як суверенної і незалежної держави.

Текст Конституції написано двома мовами: староукраїнською і латинською.

Латиномовна копія Конституції Пилипа Орлика ХVIII ст. зберігається в Національному архіві Швеції, україномовна – у Російському державному архіві.

До Дня Конституції України відділом електронних ресурсів та довідково- бібліографічного обслуговування підготовано тематичний огляд літератури «Перша українська Конституція».

Дізнатися більше про першу українську Конституцію та її автора можна у електронному каталозі бібліотеки та у бібліографічному списку літератури «Гетьман Пилип Орлик – автор однієї з перших демократичних Конституцій у світі: (1672-1742)»  та тематичному огляді літератури «Перша українська Конституція». Також запрошуємо на цікавий та пізнавальний етер, присвячений Конституції Пилипа Орлика за посиланням https://bit.ly/39AIald