Підсумки роботи публічних бібліотек м. Києва у І півріччі 2022 року

19 липня відбулась онлайн-конференція на платформі ZOOM «Аналіз роботи публічних бібліотек міста Києва в І півріччі 2022 року». До зустрічі долучились 45 учасників. Відзначалось, що бібліотекарі, як і весь український народ, живуть і працюють у дуже важких умовах воєнної агресії. Та, попри загрози, більшість публічних бібліотек Києва почали фізично працювати уже з середини березня.

Обсяг роботи бібліотек значно розширився і змінився. Окрім бібліотечної роботи, бібліотекарі займаються активною волонтерською діяльністю: здача донорської крові; приготування їжі, випікання хліба; допомога одиноким; придбання продуктів, пошук необхідних ліків; підгодовування покинутих домашніх тварин та пошук притулку для них; нагляд за квартирами, які залишилися без господарів та пересилка речей людям, які покинули місто і країну; плетіння сіток, пошиття розгрузок, балаклав, прапорів, білизни; догляд за дітьми переселенців; організація різних культурних активностей для евакуйованих дітей (майстер-класи, читання, музичні зустрічі); збір і сортування одягу, психологічна допомога та багато іншого. А 9 приміщень бібліотек стали укриттями для населення.

Бібліотекарі, які під час бойових дій виїхали за кордон, активно взаємодіють з місцевими бібліотеками, долучаються там до спілкування та читацьких активностей з українськими відвідувачами. Завдяки акції #книжки_вслід за українцями, започаткованій  Публічною бібліотекою імені Лесі Українки, було зібрано більше 3000 книг, які вже помандрували у міста 10 країн Європи. Та потреба у книжках українською мовою ще залишається великою.

На 1.06.2022р.  у Києві фізично працювали 70% публічних бібліотек, користувачами яких стали тисячі вимушених переселенців, як дорослих, так і дітей.  Майже у кожному районі столиці відкрились літні бібліотечні майданчики з цікавими програмами, майстер-класами, волонтерськими акціями.

Обставини, що склалися, не дозволяють  працювати на повну силу, тому планові показники менше норми, в середньому відставання на 23-25% з  відвідування, документовидачі, проведених соціокультурних заходів тощо.  За перше півріччя надійшло, опрацьовано і взято на облік  понад 29 тисяч примірників видань. Джерела надходження – Український інститут книги, за міською цільовою програмою «Київ інформаційний» та подарована література.

Наразі фонд публічних бібліотек налічує майже 3, 8 млн. прим., що дає можливість нашим користувачам отримати якісну інформаційну допомогу.

Зустріч із колегами вийшла плідною та змістовною. Працюємо, здобуваємо перемогу на інформаційному фронті.