Лекція “Пітер Брейгель “Мужицький” — художник, який малював приказки”

Відбулася мистецька лекція у прямому етері про життя і творчість Пітера Брейгеля. Свого часу він отримав прізвисько «Мужицький» за те, що писав полотна, присвячені життю простих людей.  Художник і мистецтвознавець Анатолій Горовий розказав багато цікавих фактів про Брейгеля та прокоментував ряд найвідоміших картин.

У малюнках фламандського живописця є багато подвійних смислів. Наприклад, ідилічний пейзаж зимового міста, в яке повертаються мисливці, може виявитися не таким затишним, яким здається на перший погляд. Адже здобич мисливців — лише худа лисиця, а містяни чомусь гріються навколо багаття, спалюючи меблі…

Ще одна особливість робіт Пітера Брейгеля — приховані приказки. Наприклад, у картині «Нідерландські приказки» їх зашифровано десятки, і можна годинами розповідати про їхнє значення.

Хоча Брейгель жив у XV столітті, він закладав у сюжети думки, актуальні й досі, засуджував байдужість і сліпоту суспільства.  До ХХ століття збережено 45 живописних полотен майстра і багато ескізів. З усіх картин, що збереглися, близько третини має Музей історії мистецтв у Відні.

Дивіться прямий етер у записі, щоб дізнатися більше про життя і творчість Пітера Брейгеля.