Початок нового року

Що очікуємо ми, українці, цьогоріч? Які сподівання, надії покладаємо на нього? Звичайно ми всі хочемо переможного миру, добра і процвітання Україні. Тож на сьогодні наше основне завдання – незламна віра в ЗСУ, стійкість та мужність кожного з нас.

Проєкт «Бібліотерапія: твоя книга щастя» успішно продовжує свою роботу, а досвідчені бібліотерапевти завжди на посту. Жодний з вас, сподіваємось, не буде байдужим до теми «Жінка і війна». Яка роль жінки під час цих подій? Невтомний волонтер, любляча мама та дружина, смілива захисниця своєї держави, просто відповідальна громадянка. А, можливо, вона виконує не одну роль? Війна – виклик для всіх нас, а особливо для жінок, на плечі яких лягло безліч нових турбот. У нашому суспільстві звикли прикриватись «традиціями», образом «берегині домашнього вогнища» та звалювати весь побут на жінок, мовляв саме для цього вони і створені, адже «місце жінки на кухні». Любителі таких висловів потім стають яскравими персонажами соціальних експериментів, які не мають базових життєвих навичок. Варто згадати, що у лавах ЗСУ служить понад 38 тисяч жінок (це один з найбільших показників кількості жінок у Збройних Силах серед країн-членів НАТО), частина з них знаходиться безпосередньо на передовій. Також є цивільні робочі, тобто загальна кількість жінок, котрі пов’язані із ЗСУ, складає понад 50 тисяч. Та гортаючи соціальні мережі можна натрапити і на відверто огидні речі. Деякі диванні експерти дозволяють собі сексистські жарти відносно жіночої частини армії про «горлові війська», «польових дружин», писати образливі коментарі й повідомлення під постами й новинами про них та решту стереотипів, які переслідують жінок-ветеранів ще з часів Другої світової війни, коли їм було соромно зізнатись у тому, що вони захищали Батьківщину.

Та все ж хочеться відволіктись від цих упереджень, негативних висловів, жорстокої буденності та бути просто людиною. Як показує досвід, навіть попри такі складні часи, у людей досі існує потреба в книзі, яка допоможе хоч на короткий проміжок часу забути про всі негаразди, знайти пораду, мати сили рухатись далі.

Запрошуємо на нашу книжкову виставку у відділ абонементу, яка діятиме впродовж місяця.