Подорож країною казок

Дитяча книга. Одразу уявляєш красиві ілюстрації, яскравих персонажів, цікаву історію. Мабуть у кожного є улюблене видання, яке пам’ятаєш з дитинства. Вечори разом з батьками чи бабусею і дідусем, коли тобі читають книгу – ти вже пам’ятаєш кожне слово із неї та однаково не набридає слухати. А далі школа, тобі до рук потрапляє буквар – можливість самому навчитись читати. Ти наче відкриваєш для себе новий світ. Знайомишся із тореадорами з Васюківки, потерчатами та Хухою-Моховинкою, фарбованим лисом, Федьком-халамидником та безліччю різноманітних персонажів. Починаєш інакше сприймати усе довкола під впливом поезії, можливо дещо наївної, але ці слова знаходять відклик у твоєму серці, усвідомлюєш себе Людиною.

Дитяча книга стала надзвичайно важливою, тому день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена 2 квітня став пам’ятним днем для цього жанру. Міжнародний день дитячої книги покликаний вкотре нагадати роль книги у житті дитини, вплив на її формування та світогляд, можливість навчатися. Дитячі книги нічим не гірші за дорослі, інколи навіть зрілим персонам є чому повчитися у персонажів такої літератури. Так, наприклад, Наталя Забіла, відома письменниця, впродовж усього творчого життя сповідувала один принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще.

Сучасні реалії українців також доводять не просто важливість, а необхідність для дітей мати книгу, особливо рідною мовою. Безліч організацій, видавці та книгозбірні виступили ініціаторами проєктів зі збору книг та відправлення їх закордон. Бібліотека ім. Лесі Українки теж не стояла осторонь, і доказ цьому  –акція «Книжки вслід». Результат – тисячі щасливих дітей, які нарешті змогли принаймні на короткий проміжок часу відчути себе як вдома, тримаючи в руках книги рідною мовою.

Отож, книжки з картинками для найменших, великі енциклопедії, захопливі детективи, поетичні збірки та пригодницькі романи є невід’ємною частиною щасливого дитинства. Саме тому з нагоди Міжнародного дня дитячої книги відділ абонемента запрошує своїх юних читачів відвідати виставку «Подорож країною казок», яка діятиме з 23 березня по 12 квітня.

Не забудьте читацький квиток!