Подвижниця українського просвітництва

16 квітня виповнюється 180 років з дня народження Христини Данилівни Алчевської – відомої діячки народної освіти, організаторки просвітницької праці та поширення друкованого слова серед робітників і селян.

Народилася Христина Данилівна в м. Борзні на Чернігівщині у родині викладача міського училища Д. Журавльова. В юнацькі роки прагнення нести освіту простим людям привело дівчину до одного з прогресивних молодіжних гуртків у Курську, де тоді працював батько і змушена була проживати родина. Вона написала два листи О. Герцену з проханням поради у створенні недільних шкіл.

У 1862 році Христина вийшла заміж за О. Алчевського, підприємця, мецената й громадського діяча, та переїхала разом із чоловіком до Харкова. Влітку 1862 року Алчевська відкрила першу приватну недільну школу для жінок. Спочатку до школи було зараховано 50 учениць, а у 1871 році вже навчалося 154 учениці і працювало 22 викладачі. Вчителі працювали без винагороди, а навчання було безоплатним. Школа Христини Алчевської стала зразком для поширення подібних установ.

Колектив школи розробив вдалі навчальні програми, методичні матеріали, створив підручник «Книга дорослих», що містив більше 175 художніх творів та уривків із них.

Христина Данилівна організувала при школі добре обладнану бібліотеку. На основі опитувань учениць-читачок був укладений відомий покажчик у 3-х томах «Що читати народові?». Попри заборону українського слова Христина Алчевська знайомила учнів з найкращими зразками вітчизняної літератури.

У 1879 році Алчевська відкрила на власні кошти нову школу в с. Олексіївка на Катеринославщині. У 1887 – 1893 рр. там вчителював Б. Грінченко.

Христина Данилівна Алчевська писала педагогічні праці та статті, репрезентувала засновані нею заклади на всесвітніх форумах і міжнародних конгресах, демонструючи наочні посібники, картки, діаграми та фотографії.

Христина Алчевська пройшла шлях від учителя до віце-президента Міжнародної ліги освіти, від автора окремих публікацій до керівника великих наукових колективів зі створення навчальних посібників і покажчиків, розроблення педагогічних методик і програм. Переборюючи заборони та долаючи неймовірні труднощі, Христина Данилівна несла людям освіту, прищеплюючи любов до рідної мови, української літератури.

Інформація про біографічні матеріали і твори Х. Д. Алчевської у фонді Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва вміщена у бібліографічному списку