Правда життя Ірини Вільде

115 років від дня народження

В травні Ірині Вільде (5.05.1907р.) виповнилося би сто п’ятнадцять років.

«Ірина Вільде»   –   Дарина  Полотнюк, донька  Д. Макогона, взяла  собі  цей  псевдонім, що  в  перекладі   з   німецької  означає  «Дика».  Під  цим  псевдонімом  її  знає   світ.  Видатна   українська письменниця внесена ЮНЕСКО до числа знаменитих людей ХХ-го століття.

Ірина Вільде була не тільки одним із кращих прозаїків минулого століття, а й громадським, державним діячем.

Задовго до того вона працювала вчителькою, також у журналі «Жіноча доля» в Коломиї, була спецкором газети «Правда України», багато літ очолювала Львівську організацію Спілки письменників.

Професор Львівського національного університету, літературознавець  Іван Денисюк зауважив, що навіть у радянські часи Ірині Вільде, попри цензуру, вдавалось у своїх творах вплітати національну ідею. Вона акцентувала увагу на тому, що основою є здорова українська родина, яка шанує свої традиції. Львівська організація Національної спілки письменників України (2007р.) заснувала Всеукраїнську літературну премію ім. Ірини Вільде.

Твори Ірини Вільде перекладені різними мовами світу.

Відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування підготовлено бібліографічний список літератури про життєвий та творчий шлях письменниці.

Додаткову літературу ви можете знайти у  Електронному каталозі ПБ імені Л. Українки.