Презентація фільму в Музеї міста Кам’янське

Бібліотека імені Лесі Українки була свідком незабутньої події в чарівному місті Кам’янське, де в Музей історії міста відбувся прем’єрний показ фільму “Художник і війна”, що розповідає про видатного митця Сергія Лаушкіна та його переживання в перші дні війни під окупацією в Київський області.

Короткометражний фільм, знятий Анатолієм Горовим та Інною Алексанян, працівниками відділу бібліотечних комунікацій. Подивитись фільм можна на Youtube.

Ця незабутня подія не могла б відбутися без Наталії Буланової директорки Музею історії міста Кам’янського.  Її безмежний заряджений ентузіазм та завзяття були ключовими факторами успіху цього заходу. Рік за роком, до наближення повномасштабного вторгнення, вона організовувала “МАМА́Й-FEST” – Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль, заснований у 2008 році. Цей фестиваль, що  поєднував у собі історію та культуру, став місцем зустрічі талановитих художників, істориків та культурологів. За роки свого існування, він перетворився на визначну подію, що збагачує культурне життя міста.

Сергій Лаушкін народився у Кам’янському. Під час прем’єрного показу фільму він також презентував містянам свої картинами, написані під час війни. Для художника було особливо важливим представити своє мистецтво мешканцям свого рідного міста. Його творчість, пронизана емоціями та щирістю, захоплювала глядачів своєю майстерністю та глибиною.

Бібліотека імені Лесі Українки відчула гостинність та культурне розмаїття міста Кам’янське, де мистецтво, історія та культура гармонійно переплітаються. Це відвідування стало свідченням того, як культура може змінювати життя, адже навіть в найважчі часи війни мистецтво може надихати та підтримувати дух людей. Бібліотека повернулась з цього заходу з великим натхненням та бажанням поділитися цією незабутньою подорожжю з усіма друзями. Ми також отримали у подарунок від музею чудову колекцію книжок, які незабаром знайдуть своє місце на полицях нашої бібліотеки.

І ми  раді повідомити вам про наш майбутній фільм, який присвячений талановитому художнику Олександру Чегорці. Під час нашої поїздки до цього чудового міста, ми зняли унікальні історії, що розкривають життя та творчість видатного митця.

Ми з нетерпінням чекаємо можливості поділитися цією роботою з вами та всіма прихильниками мистецтва.

Друзі! Пропонуємо вам добірку цікавих книг та електронних ресурсів про це славне місто:

Алексієвська Л. Кам’янське-Дніпродзержинськ від «А» до «Я» : краєзнав. енциклопед. довід / Л. Алексієвська. – Дніпропетровськ : Пороги, 2015. – 344 с.

Буланова Н. Кам’янські етюди в стилі ретро / Н. Буланова. – Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2011.– 240 с.

Кам’янське. Погляд крізь століття : [фотоальбом] / [авт.-упоряд. Н. М. Буланова ; пер. Я. Лихоліт ; світлини: Сергій Бабіч та ін.]. – Кам’янське : Андрій , 2017. – 103 с. : фот. – (Серія “Кам’янське-Дніпродзержинськ”).

Кам’янське та його околиці середини XVIII – початку XX ст. : топонім. слов. / авт.-упоряд. Н. М. Буланова ; ред.-упоряд.: О. М. Самойленко, Л. А. Кравцова. – Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2010. – 108 с.

Чабан М. Мандрівки старим Кам’янським : документ. вид. / М. Чабан. – Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2004. – 224 с.

«Історія Кам’янського у смартфоні» [Електронний ресурс] // Кам’янська міська бібліотека імені Т. Г. Шевченка : [вебсайт].– Режим доступу : http://lib.kam.gov.ua/istoriya-kamyanskogo-u-smartfoni-1.  Дата перегляду : 02.06.2023.– Назва з екрана.

Кам’янське [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. — Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Кам%27янське.  Дата перегляду : 02.06.2023.– Назва з екрана.

Кам’янське-Дніпродзержинськ [Електронний ресурс] // Gorod.dp.ua. ̶ Режим доступу : https://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=1512.  Дата перегляду : 02.06.2023.– Назва з екрана.

Ревко, Л. Серед степових просторів України [Електронний ресурс] / Л. Ревко // «ДніпроКультура» : [вебпортал] Режим доступу : https://www.dnipro.libr.dp.ua/index.php?route=information/project&prj_id=633 Дата публікації : 26.11.2019.  Назва з екрана.

Сільська частина Кам’янського на початку ХХ століття [Електронний ресурс] //Bonum urbis Режим доступу : http://bonum-urbis.blogspot.com/2017/12/blog-post_42.html.  Дата перегляду : 02.06.2023.– Назва з екрана.

Слонєвський, О. Ю. Білі плями історії Кам’янського-Дзержинська. Невідомі та маловідомі чторінки історії міста / О. Ю. Слонєвський, О. М. Мороз. – Дніпро : Ліра, 2020. – 368 с.

Шапочкіна, І. В. Історія та топоніміка Кам’янського кін. ХІХ- поч. XX ст. [Електронний ресурс] / І. В. Шапочкіна // Gorod.dp.ua. ̶ Режим доступу : https://gorod.dp.ua/history/article_ua.php?article=97.  Дата перегляду : 02.06.2023.– Назва з екрана.