Презентація художньо-історичної епопеї “101 рік України”

Знаковою онлайн-подією для бібліотекарів та свідомої громадськості стала презентація історичної епопеї “101 рік України”, авторами якої є подружжя Тимура та Олени Литовченків. Це видання налічує 10 книг, поєднаних між собою єдиною історичною лінією та концепцією. Прямий етер модерувала Ірина Костюк.

Тимур Литовченко — український письменник. Закінчив НТУУ «КПІ» в 1986 році, за освітою — інженер-металург. Член Національної спілки письменників України (з 1997 року) та Національної спілки журналістів України (з 2002 року).

Олена Литовченко — українська письменниця. Пише у співавторстві з чоловіком — Тимуром Литовченком. Авторка кількох авторських книг та збірок прози, надрукованих в Україні, в авантюрно-історичному та історичному жанрах, а також детективів і художніх творів для сімейного читання. Разом з чоловіком є дипломанткою Міжнародного літконкурсу «Коронація слова — 2017», також нагороджена літературними преміями Василя Юхимовича, Пантелеймона Куліша та ін.

У прямому етері подружжя поділилося історією створення епопеї. Книги видані у харківському видавництві “Фоліо” у жанрі сучасної прози. Загальний обсяг літературного твору складає 130 авторських аркушів, або 3 тисячі 462 сторінки друкованого тексту. У книгах діють 642 персонажі. Загалом робота над епопеєю тривала 3 роки та 10 місяців. Автори опрацювали величезну кількість історичних джерел, довідкової літератури. Тимур Литовченко розповів, як вони з дружиною з ручкою і папером вичитували кожну сторінку книг, узгоджували правки з літредакторами, та навіть змінювали технологію написання тексту.

Так з’явилася ґрунтовна праця про 101 рік України. Події в епопеї охоплюють історію України в період з 1914 до 2014 року. Для українців це було назвичайно непросте століття, всіяне невиправданими надіями, спустошеннями, розоренням, ілюзіями. Тимур Литовченко зізнається, що для нього з дружиною епопея завершена. Але історія України не завершується. Тому потенційну книгу нових авторів він би назвав “Книгою Великих Коливань”.

Цю пряму трансляцію ми зберегли у записі. Ви можете переглянути та дізнатися, які події стали доленосними протягом 101 року України.