Презентація книги Вероніки Мосевич

Що ми знаємо про життя наших славних предків? Саме славних, адже в X-XII століттях Київська Русь була однією з наймогутніших у зовнішній політиці та найрозвиненішою у внутрішній політиці державою у світі. Якої величини був стольний град Київ? За що жителі Київської Русі так любили князя Ярослава Мудрого? Як тривало життя і які цінності сповідували пращури українців? Такому історичному дослідженню присвятила свою книгу «Ґардаріка. Таємниця забутого світу»  українська письменниця Вероніка Мосевич. 31 серпня відбулася онлайн-презентація роману на сторінці бібліотеки у Фейсбуці. Авторка є Лауреткою конкурсу «Коронація слова-2020» у спецвідзнаці «Міжнародне визнання». Прямий етер модерувала Ірина Костюк.

Вероніка Мосевич – українська письменниця, композиторка, аранжувальниця, співачка, авторка більш як 500 українських пісень, художниця. Неодноразово робила виставки картин в Україні й за кордоном.

Вероніка Мосевич розповіла глядачам, що вона прагнула писати в жанрі історичного роману, викривати неправильно трактовані факти, показувати істинну історію нашого народу, яка оповита павутиною нещадної брехні попередніх првителів-тиранів, що панували на наших споконвічних землях. Вероніка Мосевич постійно відшукує найновіші історичні розвідки, шукає факти про історію слов’янських земель у музеях та бібліотеках Німеччини – саме в цій країні вона проживає. Письменниця відкрила аудиторії інформацію, що сучасні назви річок на території Німеччини раніше мали слов’янські назви. Це достеменно свідчить про те, що межі слов’янських земель перебували у центрі Західної Європи

Хоча «Ґардаріка. Таємниця забутого світу» – це історичний роман, але тут присутні цінності, що є актуальними саме в наш час, для сучасних людей. У тексті авторка намагалася закрити білі плями в історії. Вероніка Мосевич вважає цей роман особистим історично-культурологічним дослідженням. Це роман-відкриття, адже тут є багато такого, про що читач не знає і не здогадується. Авторка описує постать діяльність Ярослава Мудрого, розкриває його характер, вчинки для держави. Період правління Ярослава вважається кульмінацією величі Києва, який саме тоді став одним із найбільших міст Європи і в літописах був названий «Матір’ю міст руських». Князь Ярослав керував найбільшою країною Європи цілих 35 років і ніколи – ні до, ні після нього – давньоруська держава не мала такої могутності.

Що ж таке Ґардаріка? На це слово дуже часто можна натрапити в скандинавських сагах та легендах. Там зазначають «Русь-Ґардаріка». Ґардаріка перекладається як «земля міст». Яку семантику вкладали в це слово кияни та шведи? І яке стратегічно важливе відкриття ми можемо зробити з книги «Ґардаріка. Таємниця забутого світу» для себе? Про все детальніше у відеозаписі етеру.