Презентація книги “Прокляття інших”

Відбулася онлайн-зустріч із письменником та істориком Ігорем Стамболом, присвячена виходу його нової книги «Прокляття інших». Модерувала подію Богдана Гайворонська.

«Прокляття інших» — містично-апокаліптичний трилер, сюжетна лінія якого починається із відомої всім події — падіння метеориту на Челябінськ. Але в авторській інтерпретації ця катастрофа набуває зовсім іншого розвитку — метеорит розповсюджує вірус, змінюючи людей. Вони перетворюються на зомбі, але не в звичному сенсі. Спотворюються їхні свідомість і мислення, що призводить до жахливих наслідків.

Якщо уважно вчитатися, то ви побачите, що ця книга не фантастична. Жанр хоррору —тільки алегорична обгортка для створення зацікавленості.

В «Проклятті інших» описуються реалії російсько-української війни. Герої змальовані з існуючих прототипів, а історичне тло відображує дійсність пострадянських країн, які застрягли в «совку» і 90-х роках. Це застрягання — ментальне, воно в головах та поведінці людей. Саме воно спричиняє появу такої великої кількості «зомбі» та призводить до жахливих наслідків — ненависті й війни.

Ігор Стамбол розповідає, що звернувся до художньої прози в той момент, коли зрозумів: деякі його думки та висновки як історика-науковця не вписуються у формат наукової праці, варто спробувати висловити їх інакше. Так з’явилася добірка історичних оповідань «Злочинний порятунок», видана у 2017 році завдяки перемозі у Всеукраїнському конкурсі кращих творів на сільську та аграрну тематику ім. Григора Тютюнника, а пізніше — і цей роман.

Дивіться запис прямого етеру, щоб дізнатися більше про Ігоря Стамбола та його книгу «Прокляття інших».