Онлайн-лекція “Профілактика стресу і перевантаження”

Ні для кого не секрет, що стрес стрімко стає частиною нашого життя. Потоки інформації, маніпулятивні й лякливі новини, життя в мегаполісі, біганина за дедлайнами, нестача живого спілкування – ці виклики так чи інакше долає сучасна людина щодня. Жити в режимі нон-стоп надто небезпечно. Тому спеціалісти розробили різні техніки профілактики й запобігання стресу, аби ми могли обрати щось дієве для себе. 18 травня психолог та арт-терапевт Тетяна Дмитренко провела лекцію й поділилася з аудиторією способами самоопанування й порятунку в мінливому світі.

Стрес є природною реакцією організму на несприятливі події. Якщо стрес не зупинити вчасно, він починає “спалювати організм”: з’являється неконтрольована дратівливість, апатія, підвищена стомлюваність, емоційне виснаження та навіть безсоння. Аби ситуацію не запускати до відвідин профільного лікаря, варто знати і регулярно застосувати профілактичні дії.

Тетяна Дмитренко розповіла, що наші особистісні якості та суспільні чинники можуть посилювати або послаблювати стресові реакції, впливаючи на їх тип, інтенсивність, тривалість та результат. Враховуючи, що зазвичай нам важко підготуватися до тієї чи іншої стресової ситуації завчасно, ми можемо тяжко переживати сам момент напруження. Але попередити «зрив» та підготувати себе до стресових подій, вийти «переможцем» із стресової ситуації – можна.

Як саме? За словами психолога, потрібно обрати для себе найбільш комфортний спосіб, виробити своєрідний ритуал протидії стресовим чинникам: випити горнятко ароматної кави, поділитися з близькою людиною своєю проблемою, додати в свій раціон сезонні овочі та фрукти, одягти улюблену сукню і прогулятися містом, потішити себе омріяною покупкою.

Зверніть увагу також на дихальні вправи. Тетяна Дмитренко в прямому етері продемонструвала декілька таких технік. Також фахівчиня порадила збагачувати своє дозвілля малюнками, щоденниками. Не потрібно применшувати свої здібності і відмовлятися від арт-терапії. Важливими є не наші задатки художника, а уява і бажання бути переможцем у боротьбі за здоров’я.