Просвітницька онлайн-зустріч із Яною Барановою

Відбулася розмова у прямому етері з Яною Барановою — громадською діячкою психологом, президентом ГО “Союз “Золотий Вік України”, членом громадської ради при Мінсоцполітики та при комітеті ВР з питань соцполітики та справ ветеранів, експерт телеканалу “Інтер”. Модератором події виступив Анатолій Горовий, який вже неодноразово співпрацював із гостею і виступав у тюрмах зі своїм поетичним доробком.

Подія отримала назву “Милосердя як ознака людини”. Вона присвячена питанню ресоціалізації ув’язнених, які повертаються у звичайний світ після відбуття покарання. Місія небайдужих громадських активістів — зробити все, щоб в’язень не просто “відсидів”, а змінив свою світоглядну позицію. Від цього залежить не лише його подальша доля, а й наша з вами безпека.

Недарма одна з ініціатив Яни Баранової називається “Книга звільняє”. За дослідженнями соціологів, чим вище  культурний та інтелектуальний рівень людини, тим нижча вірогідність, що вона повторно здійснить злочин.

Рецидиви — це одна з великих проблем нашого соціуму і пенітенціарної системи. Більшість в’язнів повертаються до тюрми знову, не в змозі змінити стиль свого життя.

Найменший рекорд перебування на свободі між двома строками, зафіксований практикою Яни Баранової — 40 хвилин.

У ході розмови було анонсовано постійну співпрацю ГО “Союз “Золотий Вік України” з Публічною бібліотекою імені Лесі Українки. Зокрема, планується провести цикл лекцій, присвячених творам, написаним у тюрмі. А їх чимало — наприклад, “Дон Кіхот” і “Робінзон Крузо” були створені саме за ґратами.

Запрошуємо вас переглянути запис прямого етеру та дізнатися більше про благочинні проекти Яни Баранової.