Проєкт “Гра зі смислами”. “Щедрик” – різдвяна мелодія для всього світу

Святковим та символічним став  етер про різдвяну історію Миколи Леонтовича та “Щедрика”. Ця онлайн-подія відбулася 6 січня в межах проєкту “Гра зі смислами”. Учасницями віртуальної розмови були поетка Богдана Гайворонська та філологиня Ірина Костюк.

Український композитор та диригент Микола Леонтович здобув світову славу завдяки музичній обробці давньої традиційної пісні “Щедрик”. Історія хорового виконання цієї колядки без перебільшення грандіозна та колосальна. На початку ХХ століття Українська капела виконувала “Щедрик” у США та Європі та здобула світову прихильність. Але життєвий шлях самого композитора склався зовсім інакше. Він загинув у батьківській хаті від руки чекіста на різдвяні свята. За іронією музичний твір Леонтовича завоював світову сцену після його смерті.

5 жовтня 1921 року “Щедрик” був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью Йорку. Цей дебют мав дипломатичну місію за дорученням Симона Петлюри. Пізніше, у 1936 році, американський композитор українського походження Пітер Вільховський створив англійський варіант українського “Щедрика” з назвою “Carol of the Bells”. Нині і “Щедрик” і “Carol of the Bells” виконують у різноманітних музичних жанрах та стилях. Та використовують у всесвітньо відомих фільмах.

Як звучить український щедрик у різних аранжуваннях та який хор виконує його наймайстерніше – дивіться прямий етер у записі, щоб дізнатися про це.