Психологічна онлайн-лекція про самосаботаж

Як ми заважаємо своєму професійному та особистісному розвитку? А що — так може бути? Дійсно, ми ж націлені на те, щоб покращувати своє життя, отримувати більшу зарплату, виховувати в собі корисні звички. Але існують непомітні на перший погляд психологічні процеси, які заважають хорошим та розумним людям досягати мети. Це називають самосаботажем.

Цю тему висвітлювала 20 квітня під час онлайн-тренінгу Тетяна Дмитренко — психолог та арт-терапевт. Вона розказала, що самосаботаж спричиняється цілим рядом різноманітних факторів. Наприклад, ми можемо жити в оточенні, яке вважає, що неможливо заробити багато грошей, а багаті люди їх вкрали. Ці установки глибоко вкорінюються в наші голови, і навіть маючи всі можливості, ми будемо прокрастинувати на шляху до високої зарплати, придумуючи відмовки.

Ще одна причина самосаботажу — вторинні вигоди. Коли людина має проблему, але не вирішує її, тому що скарги на життя допомагають їй отримати додаткову увагу, допомогу чи якісь інші преференції.

Іноді до саботажу власних намірів призводить і занадто великий список справ та завищені вимоги до себе. Психіка захищає нас від перенавантаження і вигадує способи змусити нас відпочивати.

Як вирішити ці проблеми і стати на шлях саморозвитку, ви можете дізнатися, переглянувши запис прямого етеру.