Психологічна онлайн-лекція “Сімейні конфлікти”

9 березня в рамках просвітницького проєкту “Бібліотерапія: твоя книга щастя” відбулася психологічна онлайн-лекція від Тетяни Дмитренко. Розмова була присвячена сімейним конфліктам та способам їх розв’язання.

Тетяна Дмитренко висвітлила причини появи непорозумінь між членами сім’ї. Багато подружніх пар з острахом ставляться до конфліктів, а тому намагаються їх уникати, а не вирішувати. У цьому і криється неправильний підхід до розв’язання комунікативних чи побутових труднощів. Кожен член сім’ї апріорі є особистістю з індивідуальним відчуттям сімейного ладу, внутрішнім світом, потребами і принципами. Конфлікт виникає тоді, коли хтось із родини вважає свою позицію єдино правильною і безкомпромісно захищає її. Тому психологиня наголосила, що здатність залагодження суперечок теж є майстерністю, яку потрібно розвивати.

Сварка з чоловіком або дружиною на ґрунті якоїсь розбіжності свідчить про те, що в подружжя сформувалися різні погляди на певну ситуацію у зв’язку з різними потребами, нерозумінням кінцевої мети, відмінностями в методах досягнення цієї мети. Необхідність же розв’язання конфлікту зумовлює розвиток сімейної системи, стосунків між її членами. Конфлікт може стати джерелом виникнення нових норм спілкування між партнерами або допомогти наповнити новим змістом старі норми.

Кожен реагує на сімейні конфлікти по-різному: хтось на емоціях гримає дверми, хтось зривається на крик, хтось ображається і грає в “мовчанку”, а комусь необхідно зібрати речі й вирушити до мами. Психологи розробили перелік оптимальних стратегій, які описують способи конструктивного вирішення сімейних проблемних ситуацій. Тетяна Дмитренко прокоментувала один із таких головних принципів: це розуміння того, що до виникнення суперечностей причетні обидва партнери. Немає таких ситуацій, у яких однозначно можна було б визначити, хто правий, а хто винен. У будь-якому випадку слід пам’ятати, що перемогти в конфлікті – це не покласти на лопатки свого партнера, а зберегти стосунки. Тут доречно поставити собі просте запитання: “Я хочу бути правим чи щасливим?”

Якими принципами нейтралізації сімейних конфліктів користуєтеся ви? Діліться з нами в коментарях під відеозаписом прямої трансляції.