“Ім’я рози”: постмодерна стилістика

Італійському письменнику, філософу, лінгвісту, спеціалісту із семіотики та медієвістики Умберто Еко у січні виповнилося 90 років від дня народження. Публічна бібліотека ім. Лесі Українки провела онлайн-захід, присвячений найвідомішому твору автора «Ім’я рози». У прямому етері 17 січня постмодерну стилістику роману обговорювали мистецтвознавець і письменник Анатолій Горовий та філолог Ірина Костюк.

В основу роману «Ім’я рози» фактично покладена історія розслідування низки злочинів, що сталися в листопаді 1327 р. в одному з італійських монастирів. Дія роману триває сім днів, уподовж яких у монастирі сталися шість загадкових вбивств. Завдання розслідування злочинів покладено на колишнього інквізитора, а радше філософа й інтелектуала, францисканського монаха Вільгельма Бескервільського, якого супроводжує його юний учень Адсон. Від імені Адсона й ведеться розповідь. Сюжет роману цілком може сприйматися як детективний, але сам автор ставиться до «кримінальної забарвленості» свого твору з певною іронією. Імена головних героїв неминуче повинні викликати у читача асоціації з детективними героями А. К. Дойля – Шерлоком Холмсом, який, як відомо, викривав усі таємниці.

Спікери Анатолій Горовий та Ірина Костюк прокоментували жанрову визначеність тексту «Ім’я рози». Роман має ознаки не лише детективного, а й історичного та філософського твору, оскільки достатньо скрупульозно відтворює історичну атмосферу епохи і ставить перед читачем низку серйозних запитань філософського звучання. Анатолій Горовий наголосив на тому, що роман має також ознаки готичного стилю.

Постмодерна стилістика книги полягає в тому, що Умберто Еко вдається до інтелектуальної гри: крізь роман «Ім’я рози» проступає текст «Вавилонської бібліотеки», «Книги піску», «Пошуків Аверроеса» Х. Л. Борхеса. Близькість до постмодернізму відзначав і сам автор у «Замітках на полях «Імені рози» (1983).

Наприкінці бесіди спікери визначали головні смисли та ідеї, закладені автором у роман. А Ірина Костюк прочитала «Лист Умберто Еко до онука: послання сучасній молоді», у якому письменник залишив нам надзвичайно цінні поради. Деталі у відеозаписі прямої трансляції.

Запрошуємо до перегляду!