Цікаве мовознавство із Сергієм Лучканином

Скільки мов у світі – чого складно порахувати їхню кількість? Усі мови різні, мають свою специфіку, так чи інакше відрізняються одна від однієї, але всі відображають один і той же реальний світ, усі мови мають звуковий характер, голосні та приголосні, слова й речення, власні і загальні назви. Цікаве у фонетиці й граматиці – склад у мовах світу можуть утворювати не лише голосні, але й сонорні приголосні, є мови, у яких відсутній рід, відмінки та префікси, а є мови з артиклем, який стоїть після слова і зливається з ним. Можливість порозуміння між поколіннями як наслідок стійкості структури мови як «системи систем», повільності мовних змін, які, проте, постійні (мова – це річка, двічі в яку не можна увійти). Генетичний код української нації – її рідне слово.

До Міжнародного дня рідної мови бібліотека 22 лютого організувала онлайн-зустріч з доктором філологічних наук Сергієм Лучканином – професором кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики навчального-наукового Інституту філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Сергій Лучканин розповів про мовознавству як навчальну дисципліну, окреслив місце мовознавства в системі наук, доступно пояснив різницю між мовою і мовленням, мовою і мисленням, прокоментував роль мови в національній свідомості. Наприкінці професор зазначив, що роль рідної мови беззаперечна для кожного з нас і лише захист рідної мови на належному рівні дає можливість сформувати вільне суспільство в державі без загрози збройної агресії.