Цифрова комунікація. Будьмо разом на відстані!

02-04-2020 Відеодзвінки – чудовий спосіб організувати зустріч, коли ми перебуваємо на відстані один від одного. Соціальна й надзвичайно комунікабельна категорія наших громадян любить зустрічатися. А під час розповсюдження коронавірусу, коли оголошено заклик залишатися вдома та не зустрічатися з іншими, може бути важко залишатися на зв’язку, якщо хтось не опановує ІТ. У зв’язку з цим ми хотіли б звернути вашу увагу на пропозиції різних провайдерів, які можна використовувати для відеодзвінків: FaceTime, Messenger, WhatsApp та Google Duo. Нижче знайомимо вас із основними програмами для відеоспілкування.

WhatsApp
Популярний месенджер WhatsApp недавно похвалився двома мільярдами користувачів. А значить їм користується буквально кожен третій житель планети. По функціях все стандартно: голосові дзвінки, відеозв’язок, обмін файлами, групові аудіо- і відеоконференції. WhatsApp працює на Windows, macOS як веб-сервіс, а також як мобільний додаток для Android і iOS.
Google Hangouts
Додаток Google Hangouts – зручний сервіс для спілкування від гігантів цифрової індустрії. У програмі можна просто переписуватися з друзями або колегами, дзвонити їм голосом або по відеозв’язку, влаштовувати групові дзвінки, чати або обмін файлами. Тут передбачений зручний імпорт контактів з телефонної книги (якщо вона прив’язана до пошти Gmail), а крім веб-версії, є додаток для Android і iOS.
Відеоконференції відбуваються прямо на сторінці Google+. Їх можна записувати, а потім поділитися через Google+ і YouTube.
Для початку роботи вам потрібно завантажити плагін Hangouts (або просто зайти на сайт сервісу), відкрити Gmail або Google+. Потім вибрати контакт співрозмовника, натиснути на ім’я потрібного користувача і на значок відео, щоб почати розмову. Вашій колезі на gmail прийде повідомлення із запрошенням на відеодзвінок, якщо у колеги вже було відкрито вікно пошти, то відеодзвінок з’явиться автоматично, користувачеві потрібно лише прийняти дзвінок. Щоб організувати групову зустріч, потрібно встановити прапорці поруч з іменами користувачів.
Учасники можуть підключатися по ходу бесіди, обмінюватися файлами з Google Drive, спільно працювати над нотатками та документами й зберігати файли на загальному віртуальному диску. Сервіс інтегрований з календарем Google, так що ви й ваші колеги можете призначати зустрічі один одному, а при відеодзвінках ділитися планами на тиждень.
Плюс в тому, що чати синхронізуються між вашими пристроями. Можна почати спілкування на комп’ютері, а продовжити на смартфоні. До речі, при повільному з’єднанні відеодзвінки працюють значно краще, ніж в Skype.
Всім користувачам необхідно мати акаунт Google, щоб користуватися сервісом. У Відео зустрічі можуть брати участь до 25 осіб, її тривалість не обмежена. Є функція «Hangouts в прямому ефірі» дозволяє транслювати заходи будь-якої кількості глядачів.
УВАГА! Google і Microsoft через поширення коронавіруса тимчасово надали безкоштовні тарифи для служб спільної роботи G Suite і Microsoft Teams. Наприклад, користувачі G Suite зможуть безкоштовно організовувати телеконференції на 250 осіб. Також на час епідемії Google зробив безкоштовним доступ до преміум-функцій сервісу для відеоконференцій Hangouts.
WeChat
Велика частина активних китайців спілкується в мережі через месенджер WeChat, крім того сервіс працює і по всьому світу. Користувачам доступні аудіо і відеодзвінки, групові чати, відеоконференції й обмін даними.
У китайській версії WeChat є багато цікавих функцій (наприклад, оплата онлайн-покупок), але в інших регіонах це просто адекватна і симпатична альтернатива Skype. WeChat працює на Windows, macOS, у веб-версії, а також є додатки для Android і iOS.
Appear.in
Сервіс Appear.in створений саме для швидкого і простого відеозв’язку. Користувачеві просто треба зайти на сайт, створити індивідуальне посилання і відправити його одному або декільком людям (максимум 8 осіб). Вони переходять по ньому і підключаються до загального відеочату. Якщо хтось боїться стороннього прослуховування, то є можливість блокування розмови. Appear.in працює як веб-сервіс, а також у вигляді додатків для Android і iOS.
Talky
Додаток Talky схожий за можливостями на Appear. in. Один з користувачів створює групу, кидає її шифроване посилання потрібним людям, і вони спілкуються в кількості до 15 осіб. Talky працює як веб-сервіс.
Viber
Популярний месенджер Viber відрізняється багатофункціональністю. У ньому є групи за інтересами, чати й групові кімнати. Звичайно ж, нікуди не поділися дзвінки на стаціонарні номери, аудіо та відео дзвінки, обмін файлами, наліпками та емодзі, а також відеоконференції. Viber працює на Windows, macOS, а також як додаток для мобільних операційних систем Android і iOS.
LINE
Ще один мегапопулярний месенджер з Азії – LINE. Додаток масово використовують в США, Південній Америці та на Сході, але програма також працює по всьому світу.
У LINE приємний і яскравий інтерфейс, безліч можливостей (аудіочати, відеочати, конференції, листування, обмін файлами та інше), включаючи дуже корисний імпорт контактів з телефонної книги. LINE працює на Windows, macOS як додаток на Android, iOS і Windows Mobile.
Facebook Messenger
Додаток може не тільки з’єднувати людей за допомогою відеодзвінків, чатів і спілкування, а й має вбудований редактор фотографій, обмін файлами, наліпки та інше.
Facebook Messenger доступний у веб-версії (найпростіша у використанні), а також на Android і iOS.
Google Duo
Google Duo – мабуть, найпростіший і мінімалістичний додаток в цьому списку. Програма заточена під відеодзвінки й оснащена простим і зрозумілим інтерфейсом. Крім відеозв’язку, є й аудіодзвінки, а також зручна інтеграція через телефонну книгу – при установці Google Duo додаток відразу покаже всі контакти з встановленою програмою.
У Google Duo є і фішка у вигляді функції Knock Knock – під час відеодзвінків співрозмовнику камера на його смартфоні включається відразу після початку дзвінка і показує все, що відбувається по той бік, навіть до підйому трубки. Головний плюс Google Duo – відмінна і невимоглива до мережі якість зв’язку. Головний мінус – відсутність групових відеодзвінків.
Google Duo працює у веб-версії, а також доступний на Android і iOS.
Tango
Додаток Tango – найбільш незвичайний у нашому топі. Через Tango можна не тільки дзвонити, створювати відеоконференції, чатитись і обмінюватися файлами – тут реалізована повноцінна соціальна мережа (схожа на Instagram), користувачі якої можуть не тільки дзвонити один одному натисканням однієї кнопки, але й спілкуватися і збиратися в групи за інтересами. Особливо запам’ятовуються вбудовані у відеодзвінки ігри. Додаток Tango є на Android і iOS.
Linphone
Linphone працює зі звичайними й груповими чатами, вміє дзвонити на стаціонарні номери й підтримує обмін файлами між співрозмовниками. Тут передбачена можливість здійснювати відео- та аудіодзвінки, а також організовувати аудіоконференції.
У програмі Linphone відкритий вихідний код, а значить вона вимагає мінімум ресурсів системи й відмінно працює навіть на старих комп’ютерах. Linphone доступний у Windows, а також як додаток для Android, iOS і Windows 10 Mobile.
Discord
Програма Discord отримала значні можливості й стильний дизайн. Є аудіо- та відеодзвінки, групові чати, листування, групи за інтересами й відеоконференції. Тут можна й обмінятися файлами, а запущена програма при цьому мінімально навантажує систему. Discord працює на Windows, macOS, у веб-версії, а також як додаток для Android і iOS.
Skype
Ця програма є класикою відеоспілкування. Skype працює на Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux і інших платформах. Хоча зараз ми його більше розглядаємо як бізнес-додаток для спілкування, обміну файлами, ніщо не заважає вам використовувати його для приватних відеодзвінків.
Skype також дозволяє створювати текстовий чат з різноманітними зображеннями, графікою і смайликами, а також робити голосові дзвінки гарної якості. Дуже зручний для проведення великих відеоконференцій. Максимальна кількість людей під час безкоштовного відеодзвінка – 50 осіб.

Посилання на офіційні сайти додатків для відеоконференцій