“Творити во славу роду”: етер-присвята від Малаш

“Творити во славу роду” – таку назву мала онлайн-зустріч із українською письменницею Санею Малаш. Саме у день етеру бабуся Олександри Антоніна Кулакова святкувала своє 84-річчя. Тому талановита й кмітлива онука присвятила цю подію саме такій знаменній даті. Пряму трансляцію модерувала Ірина Костюк.

Олександра Малаш займається перекладацькою, науково-філологічною, пісенною діяльністю. Разом із болгарським поетом та драматургом Димитром Христовим переклала болгарською мовою поетичну збірку Олександра Козинця “Небесні мелодії”. Авторка дебютувала з поетичними творами у студентському збірнику “Свій-танок” (2004). Саня Малаш написала книги “Любові багато не буває”, “Душа обирає наосліп”, “Злі історії з добрим фіналом”. У прямому етері майстриня слова продемонструвала свої книги, розповіла історію створення кожної з них та окреслила головні сюжетні лінії. Твори письменниці мають психологічний та прихований “моралізаторський” (як вона сама його називає) підтекст.

Саня Малаш також є лауретом літературних конкурсів. У 2020 році вона здобула 1 премію в номінації “Пісенна лірика” конкурсу “Коронація слова” за твір “Крила на виріст”, а у 2021 році виборола 1 місце в номінації “Краще виконання віршів та пісень на слова Миколи Сома” конкурсу “Поетична зима Микола Сома”. Цей конкурс започатковано 13 жовтня 2020 року за підтримки столичної бібліотеки. Тому участь та перемога обдарованих особистостей у цьому конкурсі є особливо цінною для Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки.

Натхненна й доброзичлива письменниця ділилася з глядачами розповідями про свою творчість, роздумами про спадкоємність роду у сплетиві з окремішністю й унікальністю кожного нащадка. Ось такий цікавий факт: для того, щоб ми народилися, всього за останні 11 поколінь потрібно 4094 предки, і все це приблизно за 300 років до нашої появи на світ! Зупиніться на мить і подумайте… Звідки вони? Скільки боїв провели? Голодували? Скільки воєн пройшли? Скільки любові, сили, радості та підтримки вони заповідали нам? Ми існуємо тільки завдяки всьому, що пережив кожен із них. Тому наш обов’язок – шанувати наших предків, тому що кожен із них продовжується в кожному з нас!

Бібліотечна спільнота й онлайн-аудиторія привітали бабусю Сані Малаш з днем народження й побажали міцного здоров’я й безлічі приводів для втіхи. А вам радимо переглянути відеозапис трансляції й отримати нову порцію натхнення.