Україна під європейським небом

В третю суботу травня з 2003 року в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9 травня – Європейський Союз.

Дане свято бере початок в післявоєнний час, коли практично вся промисловість була знищена або перебувала в край поганому стані. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати свою промисловість задля скорішого відновлення та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Так і було зроблено. Шуман видав декларацію, де було вказано всі правила та особливості цього об’єднання. Завдяки даній угоді, країни Європи скоріше «встали на ноги», міста та селища було звільнено від залишків воєнної техніки, було обговорено умови створення збройних сил окремо кожної європейської держави. Таким чином європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

1985 року на Міланському саміті лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

День Європи, разом з єдиною європейською валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС.

Основна мета такого свята – поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу та утвердження спільних європейських цінностей, донести більше інформації про європейські країни, про їх традиції, звичаї, підкреслити бажання країн розвиватися і вступати у світову спільноту.

Україна – єдина країна не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи. Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не лише за географічною ознакою, а й за історією, культурою, спільними цінностями, демократією та свободою. Для українців – це особливий день, ми хочемо жити в мирі і добросусідстві. Святкування Дня Європи в Україні – це ознайомлення українців з історією, традиціями, культурою. Святкові заходи посилюють самоідентифікацію України як європейської держави.

У цей день проводять освітні заходи про Європейський Союз, запроваджуються культурні та творчі ініціативи, виступають на підтримку європейської інтеграції, відбувається вручення відзнак та премій. Прапор грає важливу роль в загальних урочистостях в якості ще одного символу.

До свята відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування підготовлено тематичний огляд літератури «Україна під європейський небом».

Додаткову літературу ви можете знайти у нашому електронному каталозі та замовити її в найближчій до вас бібліотеці.