Українська абетка в обіймах петриківської краси

Відкриття виставки робіт художників каліграфів – славетного графіка, Василя Яковича Чебаника та майстрині петриківського розпису Марини Саркісян відбулося 9 лютого в залі медіаресурсів бібліотеки.

Марина Саркісян – художниця-українка з вірменським корінням, майстриня петриківського розпису, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Спілки дизайнерів України, магістр з дизайну інтер’єру, викладач-дослідник. Про самобутню майстриню, яка у своїх роботах поєднує культурні цінності двох народів — українського і вірменського — вперше заговорили на широкий загал у 2013 році.

Через два роки Марину Саркісян вже запросили долучитися до проекту «Скарби Нації», в рамках якого в Київському будинку вчителя відбулася її перша персональна виставка «Українська душа з вірменським серцем». Знаковим полотном став портрет Героя Небесної Сотні Сергія Нігояна в обрамленні квіткових символів, виконаних у техніці петриківського розпису.

У 2017 році її визнали «Жінкою року» у номінації «Жінка-митець».

Дві творчі роботи майстрині з 10-ти, представлених у залі медіа ресурсів бібліотеки – композиції з петриківським розписом на основі літер українського шрифту “Рутенія”,  відтвореного видатним каліграфом, професором, заслуженим діячем мистецтва України, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка  Василем Яковичем Чебаником.

Присутні на відкритті виставки гості високо оцінили  творчий задум і майстерність художниці, наголосивши, що її роботи – то візуальний прояв любові до України, яка дає сили для творчості і, водночас, до свого етнічного коріння та національних вірменських святинь.

На відкриття виставки завітали поціновувачі таланту майстрині, друзі та користувачі нашої бібліотеки.

Привітала з відкриттям виставки майстриню і усіх гостей директор Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Ольга Романюк.

Високо оцінив творчість Марини Саркісян мистецтвознавець Анатолій Горовий.

З відкриттям виставки Марину Саркісян   привітали:
Оксана Парфус – завiдувач сектору по роботi з нацiонально-культурними товариствами Київського мiського центру народної творчостi та культурологiчних дослiджень Департаменту культури КМДА, голова Громадської органiзацiї “Спiлка митцiв “Одолень””;
Людмила Чечель – журналістка, лауреат мистецької премії “Київ”, радіоведуча авторської програми “На каву з Людмилою Чечель” на Емігрантському радіо;
Саломе Енгибарян – голова Ради київських вірменок, організаторка мистецьких проєктів “Вірменія – музика серця”;
Едуард Межул – художник-живописець.

Виставка експонуватиметься у приміщенні бібліотеки за адресою вул. Тургенєвська, 83-85 до 15 березня цього року.

Час роботи: з 10.00 до 18.45 – у будні, у суботу – до 17.45, неділя – вихідний.

Запрошуємо насолодитися красою і майстерністю.