Українські визвольні змагання й націоналізм

Про українські визвольні змагання крізь призму націєцентричності з говорили у прямому етері 12 вересня істориком, мистецтвознавцем, поетом Анатолієм Горовим.

Визвольні змагання 1917–1921 рр. – період в історії України, що характеризується значною політичною, військовою та дипломатичною діяльністю українських національних сил, спрямованою на відродження самостійної держави на всіх українських етнічних землях. Чимало фахівців проводить паралелі між воєнними подіями в УНР та сучасній Україні. Які уроки минулого ми засвоїли та над чим ще треба попрацювати українцям – аналізували в етері.

Сучасна війна росії проти України є актом надзвичайної жорстокості й агресії. Утім, як відомо з історії, це не є першою спробою російської орди знищення нашої держави за допомогою повномасштабного військового вторгнення. У цьому зв’язку найбільш показовий характер мав напад радянської росії на Українську Народну Республіку в 1917–1918 роках.  У межах реалізації своїх планів росія використовувала і продовжує використовувати внутрішні проблеми УНР та нинішньої України. Як наголосив лектор Анатолій Горовий, і сто років тому, і нині ці проблеми охоплюють: суперечності між різними політичними силами з принципових питань розвитку країни; особисті амбіції окремих політиків, які ставлять власні інтереси понад державними; поширення проросійських (а раніше – лівих та прорадянських) настроїв серед населення східних і південних регіонів України.

Водночас, на відміну від УНР, яка фактично розпалася від внутрішніх чвар, напад Росії на сучасну Україну лише об’єднав українське суспільство. При цьому навіть російськомовне та раніше проросійське населення України одностайно виступило проти російсько-фашистських окупантів. Яскравим проявом такої ситуації стала героїчна оборона Харкова жителями міста у 2022 році, в той час, як у 1917–1918 роках він був головною опорою російських більшовиків в Україні.

Анатолій Горовий наголосив, що повторення поразки сторічної давнини стане фатальною помилкою для українців. Тому він закликав єднатися довкола ідеї націєцентричності усіх.

Дізнавайтеся більше про етер за посиланням.