Виставка “Український Сократ”

«Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то, на мою думку, ти щасливий!», – так писав видатний український поет і філософ Григорій Савич Сковорода, 300-річчя якого ми будемо святкувати 3 грудня.

Автор філософських і педагогічних трактатів, поетичних творів, перекладів, проповідей, притч, байок, він був високоосвіченою людиною свого часу. Та багато людей звикли сприймати філософа лише як персоналію на сторінках шкільного підручника, де часто його образ не надто привабливий – аскет, відлюдник і моралізатор.

Вчені не перестають досліджувати життя і творчість письменника, тому що він зумів сказати щось таке потаємне, що залишається в міжчассі, не старіючи й не бліднучи. Його наука стосувалась основного в житті: яка ти, людино, що можеш і як жити тобі? Феномен Григорія Сковороди у тому, що він жив, як учив, учив через розмисел і через живі образи, при допомозі мистецтва слова, музики й малюнку. І він хотів жити так, щоб у світі панували три вічні істини: чесність, мир і любов. Григорій Сковорода мав великі здібності до мов, він знав грецьку, давньоєврейську, латинську, цитував окремі слова й речення німецькою та французькою.

Філософ визнаний ЮНЕСКО одним з п’яти мудреців планети усіх часів. Мислитель зумів сказати сучасникам своє чесне, виважене й мудре слово, і це слово почули й наступні покоління. Воно потрібне й нам з вами, бо ми також хочемо йти шляхом добра, любові і правди.

До вшанування 300-річного ювілею видатного поета і філософа Григорія Сковороди відділ абонемента презентує книжкову виставку «Український Сократ», яка діятиме з 25 листопада до 15 грудня.