Величний Андрей Шептицький

7 квітня відбулася онлайн- лекція історика, поета, мистецтвознавця Анатолія Горового про видатного українського, церковного, культурного діяча митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.

Роман Марія Александр Шептицький ( таке ім’я він отримав при хрещенні). Походив зі стародавнього роду. Здійснив реформу богословської освіти, яка надала можливість готувати високоосвіченних священників. Увів у церковне богослужіння живу українську мову, створив у Львові вісьмикласну класичну гімназію, підтримував українське приватне шкільництво, щедро спонсорував українські культурно- просвітницькі товариства. За його ініціативою у 1905 році був створений Львівській національний музей та у 1914 році український університет у Львові . У період між світовими війнами Андрей Шептицький продовжував боротися за єдину українську державу та церкву, був меценатом українського мистецтва. Величний і мудрий митрополит зробив багато корисного для української держави.

Ознайомитися та переглянути лекцію можна у записі на сторінці бібліотеки фейсбук. Слідкуйте за нашими анонсами та майбутніми цікавими онлайн зустрічами.

Приємного перегляду!