“Видатні поляки Києва”

Історія сучасних українсько-польських відносин починається 2 грудня 1991 року, коли Республіка Польща першою в світі офіційно визнала державну незалежність України. І зараз, в умовах російсько-української війни, наші відносини зростають і поглиблюються.

9 серпня 2021 року за підтримки Посольства Республіки Польща було підписано меморандум про співпрацю між Воєводською публічною бібліотекою у Кракові та Публічною бібліотекою імені Лесі Українки міста Києва. Ця угода передбачає онлайн-зустрічі, обмін досвідом, реалізацію спільних проєктів, участь у конференціях тощо. Вже 10 листопада працівниками відділу краєзнавчої літератури та бібліографії було підготовлено віртуальну виставку «Польські адреси міста Києва» та проведено віртуальну екскурсію за цієї теми (українською та польською мовами). Це був один із перших заходів у межах цього проєкту.

Продовжуючи цей проєкт, відділ сьогодні представляє тематичний бібліографічний список «ВИДАТНІ ПОЛЯКИ КИЄВА (WYBITNI POLACY KIJOWA)», присвячений видатним полякам-киянам, які представляють польську спільноту Києва наприкінці ХІХ – початку ХХ століття. Польська спільнота Києва хоча й не вирізнялась значною чисельністю, створила один з найміцніших осередків польської ідентичності. Завдяки діяльності поляків-киян у місті постав дуже важливий центр національного життя. У той період в Києві працювали різноманітні польські політичні, благодійні, просвітницькі, культурні організації. Саме з представниками цих організацій знайомить користувачів представлений бібліографічний ресурс.

До списку ввійшли видатні історичні постаті саме цього періоду, які залишили свій важливий внесок в історію, культуру нашого міста і стали гордістю Києва, України. Це архітектор Владислав Городецький, художник Казимир Малевич, письменник Ярослав Леон Івашкевич, актриса Станіслава Марія Висоцька, живописець Вільгельм Котарбінський, поет Адам Міцкевич та військовий Юзеф Пілсудський.

Дізнатися бльше про видатних поляків Києва можна у тематичночу бібліографічному списку літератури «Видатні поляки Києва»