Відкриття виставки робіт Сергія Лаушкіна

Лаушкін Сергій Павлович — художник, графік, скульптор.  Народився 11 грудня 1954 року в м. Дніпродзержинську. У 1983 році закінчив факультет графіки Українського поліграфічного інституту ім. І. Федорова. Член Національної спілки художників України. Нині проживає в місті Києві.

Його живопис та скульптура з дерева природно співзвучні з мотивами Трипілля та інших древніх культур. Жінка — головний символ його творчості — може бути центральною фігурою міфічних сюжетів, праобразом материнства, любові, життєдайної сили.

Що первинніше – дух чи матерія? Цю овіяну загадками тему розкриває у своїх роботах Сергій Лаушкін. Недаремно в народі казали, що на трьох китах світ тримається. У Лаушкіна цей образ значно розширений в образі риби як праматері всього живого. Рибу цю тримає людина, і, власне, навіть не сама людина, а тінь. Ця тінь – наче уособлення тіней забутих предків, їхніх гріхів і помилок, фігурально, ця тінь схожа на подобу скіфської баби, що замикає в собі цілі покоління з їхніми лихоліттями і тривогами.

У роботах художника криється тайнопис, продиктований лише душею, відкритою від космосу. А велич космосу присутня в усьому – навіть у степовій стеблинці трави, назви якої ми не знаємо. Твори Лаушкіна якраз і стверджують цю велич космосу, вони читаються нелегко і стають зрозумілими тільки тоді, коли глядач стає вдумливим співучасником картини.

22 грудня відбулося урочисте відкриття виставки робіт Сергія Лаушкіна. Експозиція діятиме до 22 січня 2022 року у залі медіаресурсів Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки. Запрошуємо завітати на виставку й пізнати майстерність талановита художника!