Відповідь громадськості

Шановні користувачі, представники ЗМІ, кияни та гості міста!

Ми не вважаємо проявом цензури не представляти на виставці у бібліотеці карикатуру на Володимира Зеленського. Ця карикатура може сприйматися деякими відвідувачами, і це підтверджено реакцією деяких з них, як прояв особистої неповаги художника до законно обраного президента країни, обраного більшістю, в тому числі ними. У бібліотеці можуть бути представлені різні мистецькі погляди, ідеї, але виставкова робота бібліотеки – це насамперед акцентування на інформаційно корисне, суспільно значиме, актуальне, що зацікавить і приведе у бібліотеку нових відвідувачів.

Так, бібліотека є майданчиком для вільної творчості, але якого автора і які роботи презентуватиме бібліотека залежить передусім від  їх актуальності для наших користувачів. Рішення не виставляти цю карикатуру, а чи помилкове воно покаже час, було прийняте, зважаючи на полярність політичних поглядів наших користувачів зали медіа, де експонується виставка  і небажанням провокувати виникнення конфліктних ситуацій між ними. Наше завдання – консолідація суспільства. Бібліотека може поділяти чи не поділяти погляди авторів, але поки автори не порушують закон, то мають право представляти свою творчість вільно. І свобода творчого вираження повинна існувати у рамках поваги до вибору і переконань інших.

При організації виставок ми орієнтуємося на стимулювання  інтересу до творчості митців, а не лише на бажання художника виставити свої роботи. Зважаючи на бурхливу реакцію у соціальних мережах з приводу посту Олега Смаля, де він вважає позицію бібліотеки цензурою, і зважаючи на те, що на відкриття виставки не прийшли шанувальники творчості художника, ми вирішили все ж виставити цю карикатуру, щоб ви прийшли її оглянути і заодно скористатися значно більшою кількістю ресурсів і послуг, які бібліотека надає.